Az MNB vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pallas Athéné Közgondolkodási Program (PAKP) részeként alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre – jelentette be a jegybank csütörtökön a honlapján.

 

Az MNB közleménye szerint a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulás biztosításának egyik alapvető feltétele a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése, a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése, ennek részeként a vállalkozói ismeretek bővítése, az innováció és a vállalkozói tudásteremtés ösztönzése, a hazai és uniós támogatási programokban való részvétel lehetőségének bővítése, a tudományos-technológiai és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

A jegybank e célok támogatása érdekében, a jegybanktörvényben meghatározott gazdaságpolitikát támogató mandátuma alapján döntött arról, hogy a PAKP részeként alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre.

Az alapítvány segítséget kíván nyújtani a legmodernebb tudomány-technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs technológiák megismeréséhez, megismertetéséhez és alkalmazásához, vállalkozói konferenciák, szemináriumok előadások megszervezéséhez, a start-up vállalkozások vállalkozóinak külföldi tapasztalatszerzéséhez, tudástranszferjéhez és tudásának elmélyítéséhez, a képzési portfóliók és oktatási módszerek korszerűsítéséhez, valamint szakkönyvek, folyóiratok és más kiadványok megjelentetéséhez.

A vállalkozói innovációs tudásközpont szorosan együttműködik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal többek között annak érdekében, hogy a Magyarország számára elérhető európai uniós forrásoknak minél nagyobb hányada hasznosulhasson a Magyarország fenntartható gazdasági fejlődését elősegítő kutatás-fejlesztés területén.

Az alapítványhoz rendelt vagyon – más Pallas Athéné alapítványokhoz hasonlóan – igazodik az oktatási, kutatási, képzési, tudományos és innovációs programok megvalósításának többéves időkeretéhez, továbbá a programok működtetésének évtizedekre szóló, stabil finanszírozási igényéhez. Az alapítványi célok megvalósítására – a többi jegybanki alapítvány működéséhez hasonlóan – csak az alapító által juttatott 37 milliárd forintos vagyon hozama használható fel.

Az MNB által létrehozott alapítványok jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra. Ez a szabály érvényes a most létrehozott vállalkozói innovációs tudásközpont felügyeletében szerepet vállaló jegybanki alkalmazottakra is – írja közleményében az MNB.

Az MNB honlapja szerint a most létrehozandón kívül öt Pallas Athéné alapítványa van a jegybanknak.

Matolcsy György jegybankelnök január elején az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, az MNB a monetáris fordulatot a korábbi ortodox monetáris felfogás helyett – akárcsak a Fed, vagy a Bank of England -, nem hagyományos monetáris megoldásokkal valósította meg. A jegybank által létrehozott alapítványok épp azt szolgálják, hogy ezek az újfajta, unortodox megoldások minél nagyobb teret nyerjenek a hazai közgazdasági gondolkodásban és különösen a hazai közgazdasági és pénzügyi oktatásban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.