ILO: tovább nő a munkanélküliség és a társadalmi egyenlőtlenség

Tovább nő a munkanélküliség a világgazdaság lassuló bővülése miatt a következő öt évben, miközben nagyobb lesz a gazdagok és a szegények közötti különbség is – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb, foglalkoztatásról és szociális trendekről szóló jelentéséből.

 

Az ILO MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 2019-re 212 millió ember lesz munkanélküli világszerte, a mostani 201 millióval szemben.

Guy Ryder, az ILO főigazgatója szerint “a válság 2008-as kezdte óta több mint 61 millióan veszítették el állásukat, előrejelzésünk szerint az évtized végéig tovább növekszik a számuk; a munkaerő-piacon nincs vége a válságnak, korai lenne megnyugodni”.

Az Egyesült Államokban és Japánban javultak a kilátások, de Európában továbbra is nehéz a helyzet az ILO jelentése szerint.

A szub-szaharai országok helyzete annak ellenére nem javult, hogy gazdaságuk növekedett. Az arab országokban, Latin-Amerika egyes részein és a Karib térségben viszont romlottak a foglalkoztatási kilátások.

Az olaj és a gáz árának meredek csökkenése – ha továbbra is fennmarad – hozzájárulhat a fejlett gazdaságokban és számos ázsiai országban a foglalkoztatás növeléséhez egyes előrejelzések szerint. Azonban a kitermelő országokban, elsősorban Latin-Amerikában, Afrikában és az arab országban nőhet a munkanélküliség – írja az ILO.

A válság által különösen érintett csoport a 15-24 éves fiatalok, csaknem 13 százalékon áll a munkanélküliségi rátájuk és a jelentés szerint tovább nőhet a következő években.

A jelentés szerint a jövedelmi különbségek továbbra is nőni fognak, a leggazdagabb 10 százalék birtokolja a globális jövedelem 30-40 százalékát, míg a legszegényebb 10 százalék csupán 2-7 százalékát. Ez a trend aláássa az emberek bizalmát a kormányzatokban és növeli a társadalmi nyugtalanságot – figyelmeztetnek a jelentés készítői. A társadalmi nyugtalanság szintje 10 százalékkal magasabb a 2008-ban mértnél világszinten.

“Nyugtalanítóak a trendek, de lehet javítani a gazdasági kilátásokon, ha kezeljük az alapvető gyengeségeket, különösen a kereslethiányt, az eurózóna stagnálását, ösztönözzük a kisvállalkozások befektetéseit, valamint teszünk a növekvő egyenlőtlenség ellen” – mondta az ILO főigazgatója.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.