Bankszövetség: az autóhitelesek terheit is csökkenti az elszámolás

A Bankszövetség elnöke indokoltnak és helyesnek nevezte az árfolyamkockázat kivezetését a lakossági jelzáloghitelezési piacról, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az elszámolás az autó- és fogyasztási hitelesek terheit is enyhíti.

 

Patai Mihály az MTI-nek az elmúlt napok devizapiaci eseményeire reagálva elmondta: a svájci jegybanknak az alpesi deviza árfolyamküszöbének eltörlését követő árfolyamváltozások igazolták, hogy indokolt és helyes döntés volt az árfolyamkockázat kivezetése a lakossági jelzáloghitelezési piacról, amiben a bankszektor szorosan együttműködött és együttműködik ma is a jegybankkal és a kormánnyal.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az autó- és fogyasztási hitellel rendelkezőket a törvények ugyan nem mentesítették az árfolyamkockázattól, de az elszámolás során ők is átlagosan 25 százalékos könnyítésben részesülnek, ahogy ezt több kormányzati forrás is megállapította.

Az elszámolási folyamat során a bankok jelentős terheket viselve könnyítenek ügyfeleik fizetési kötelezettségein. Ez a szektor mérlegfőösszegének egyharmadát kitevő plusz teher jól mutatja, hogy a bankok részvétele a devizahiteles gondok enyhítésében rendkívüli mértékű – hangsúlyozta Patai Mihály.

 

 

Az autóhiteleknél 10 százalékos könnyítést jelenthet az elszámolás; a lízingcégek segítik az ügyfeleket

A lízingkonstrukcióknál a következő hónapokban várható elszámolás szerződésenként körülbelül 10 százalékos kompenzációt eredményez majd, ami ellensúlyozhatja a svájci frank árfolyamának mostani, jelentős emelkedését – mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az MTI érdeklődésére.

Rámutatott: 250 ezer szerződést, 300 milliárd forintos állományt érint a svájci frank árfolyamának emelkedése.

Kiemelte: az érintett szerződések értéke átlagosan 1,2 millió forintot tesz ki, körülbelül negyedük 2015 végéig kifut, mintegy 30 százalékuk pedig 2016 végéig zárul le.

A Magyar Lízingszövetség arra kéri a svájci frank drágulása miatt esetlegesen fizetési nehézségekkel szembesülőket, hogy egyeztessenek a lízingcégekkel, amelyek megoldást igyekeznek nyújtani a felmerülő problémákra – tette hozzá.

A főtitkár kiemelte: “tagvállalataink több megoldást is nyújtanak ilyen esetekre, különféle fizetési könnyítésekkel, például átütemezéssel, futamidő-hosszabbítással orvosolható az átmeneti fizetési nehézség”.

Lévai Gábor végezetül hangsúlyozta: a lízingcégek felhívják a figyelmet arra, a finanszírozók elemi érdeke az, hogy az ügyfelek teljesíteni tudják fizetési kötelezettségeiket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.