Mentőöv a katasztrófavédelemnek

A Belügyminisztérium segítségével a milliárdos adósság nagy részét sikerül rendezni.

Az elmúlt év végén a meglévő tartozásállomány részbeni felszámolására a Belügyminisztérium 780 millió forintot bocsátott a katasztrófavédelem rendelkezésére – tudta meg a Lánglovagok.hu tűzoltóportál közérdekű adat-igényléssel. Mindez költségvetési fejezeten belüli átcsoportosítással valósult meg.

A katasztrófavédelem adóssága idén szökött az egekbe. A Magyar Államkincstár adatai szerint október végére 1,2 milliárd forint fölé emelkedett, és november végére ez az összeg csupán 7 millió forinttal csökkent. Egyedül a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság zárt minden hónapot számlatartozás nélkül.

Az egyre növekvő adósságról a tűzoltóportál akkor írt, amikor a fővárosi tűzoltók tankoltak volna, de a MOL az üzemanyagkártyájukat fedezethiány miatt letiltotta, számlatartozás miatt pedig az egyik laktanyában még a kábeltévét is kikötötték. Ezt követően kiderült, nem csak a fővárosban fordult elő tankoláskor fedezethiány, és van olyan szerviz, ahol a felhalmozott tartozás miatt már szóba se állnak a tűzoltókkal.

Mi a titok?

Az egyetlen tartozásmentes megyei igazgatóság vezetője többszöri érdeklődés után sem árulta el, hogyan tudtak adósságmentesek maradni egész évben. Így nem nyilatkozott arról sem, hogy a tervezett költségvetés megfelelősége vagy mondjuk a felesleges pénzszórás elmaradása miatt fizették ki időben a számláikat.

A katasztrófavédelem tartozásának alakulása tavaly januártól novemberig itt látható.

 

(forrás: Lánglovagok.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.