A budaörsi TESCO nem zár be, de elbocsátásokra lehet számítani

(Budaörs, 2015. január 15. – Budaörsi Infó) A kormány új szabályozásának köszönhetően 2015. március 15-től a hét utolsó napján zárva lesz a legtöbb üzlet. A TESCO áruházlánc a döntést követően bejelentette, hogy több áruházát bezárja és az alkalmazottainak a számát is csökkenteni fogja. A budaörsi áruházzal kapcsolatban is várhatóak változások.

 

A Tesco internetes oldalán egy banner található, amelyben kreatív módon közli a cég, hogy maradnak Magyarországon, és nem kívánnak kivonulni. Viszont több áruházukat bezárják, és sokakat elbocsátanak. Ezt a döntést, a kormány vasárnapi kötelező zárva tartási törvényével, illetve a kereskedelmi egységek nyerességességét érintő új szabályozással magyarázzák.

 

tesco-marad

 

Az MTI azt írta, hogy a Miniszterelnökség szerint a Tesco vezetői nem mondanak igazat. A cég indoklása szerint a veszteséget tiltó új törvény miatt kényszerültek a 13 áruház bezárására.

A Miniszterelnökség szerint a Tesco érvelése hamis, mivel nem a kormány intézkedései, hanem az angol anyacég gyengélkedése miatt zárják be a boltokat. A kormány önmérsékletre és igazmondásra szólította fel a társaság magyarországi vezetőit.

 

A Tesco 2015. január 12-én bejelentette, hogy bezárja 13 üzletét Magyarországon. Sajtóközleményük szerint az áruházak bezárása azt a célt szolgálja, hogy a magyarországi Tesco hosszú távon, a változó kiskereskedelmi környezethez és vásárlói szokásokhoz igazodva működhessen.

 

Budaors_2013jan_Tesco

 

Felkerestük a budaörsi TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-t, és többek között arról is kérdeztük, hogy vajon Budaörsöt érinti-e a fent említett változtatás.

Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója a bezárások hátterével kapcsolatban a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az elmúlt néhány hónap törvényi változásai nyomán elvégezték az üzletág teljes stratégiai felülvizsgálatát és annak érdekében, hogy nyereségesek maradhassanak, 13 üzletük bezárása mellett döntöttek.

„Az elmúlt időszak jogszabályi változásainak hatására jelentősen megnőttek a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok működési költségei, továbbá a jövőben a jogszerű működés csak a nyereséges vállalatok számára lehetséges. Mindezek hatására sürgetőbbé vált az áruházak eredményességének felülvizsgálata. A magyarországi Tesco hosszú távú működését és eredményességét szeretnénk biztosítani azzal, hogy bezárunk 13 áruházat. Hiszek abban, hogy ezzel a döntésünkkel szolgáljuk leginkább vásárlóink és munkatársaink jövőbeni érdekeit.”

 

A Tesco áruházak Magyarországon heti három millió vásárlót szolgálnak ki. A nyilatkozatuk szerint az a legfontosabb, hogy az érintett áruházakban dolgozó munkatársaknak a Tescón belül találjanak más munkalehetőséget. A 13 áruház bezárása több mint 500 munkavállalót érint.

 

A döntés több száz munkatársukat érinti országszerte, de leginkább vidéken. Mit tesz a Tesco az ő érdekükben? 

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél többüket meg tudjuk tartani és az érintett munkatársaknak munkát találjunk a környékbeli Tesco áruházakban. Ha ez nem sikerül, akkor támogatjuk majd őket abban, hogy új állást találjanak, illetve azzal is, hogy terveink szerint a törvény által előírtnál magasabb összegű juttatást fizessünk számukra munkaviszonyuk megszüntetésére tekintettel.” 
– mondta el Nigel Jones.

 

 

2015.  február 4-én a következő áruházakat zárja be a Tesco:

 

1. Abony

Pest megye,  2740 Abony, Szolnoki út 118.

2. Hajdúböszörmény

Hajdú-Bihar megye, 4220 Hajdúböszörmény, Külső-Újvárosi u. 6.

3. Püspökladány

Hajdú-Bihar megye, 4150 Püspökladány, Bocskai út 72.

4. Tolna 

Tolna megye,  7130 Tolna, Szedresi u. 37.

5. Nagykáta 

Pest megye, 2760 Nagykáta, Jászberényi út 1/D.

6. Budapest VIII., Mátyás tér  

Budapest,  1084 BP, Mátyás tér 14.

7. Törökszentmiklós 3K  

Jász-Nagykun-Szolnok megye,  5200 Törökszentmiklós, Szőlőhátulja dűlő 3.

8. Nyergesújfalu  

Komárom-Esztergom megye, 2536 Nyergesújfalu, Ipari Park 019./8 hrsz.

9. Tatabánya 1K 

Komárom-Esztergom megye, 2800 Tatabánya, Köztársaság u. 1/f.

10.  3005 Sopron

Győr-Moson-Sopron megye, 9400 Sopron, Teleki P. u. 21.

11. 1236 Győr

Győr-Moson-Sopron megye, 9023 Győr, Ifjúság krt. 80.

12. 1237 Győr

Győr-Moson-Sopron megye, 9025 Győr, Liget u. 85.

13.  1233 Győr

Győr-Moson-Sopron megye, 9021 Győr, Szent István út 25.

           
A budaörsi TESCO ugyan nem szerepel a bezárásra kerülő áruházak listáján, de a változások minden bizonnyal nem kerülik el ezt a városunknak fontos kereskedelmi egységet sem. Arról még pontos számadatot nem tudott megadni az áruház, hogy hány budaörsi munkahely szűnik meg a változásoknak köszönhetően vagy hány munkatársat helyeznek esetleg át más egységbe.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.