Áruházláncokat és több beszállítót bírságolt a román versenyhivatal

Csaknem 35 millió eurós bírságot szabott ki a román versenyhivatal négy áruházláncra és azok huszonegy beszállítójára kedden, arra hivatkozva, hogy 2005 és 2009 között a forgalmazók a piaci versenyt torzító megállapodásokat kötöttek az áruházakkal.

 

A legnagyobb, 11,3 millió eurós bírságot a német központú, Romániában 30 áruházat működtető Metro Cash&Carry-re szabták ki, míg az országban 19 áruházzal jelen lévő svájci Selgros Cash&Carry 6,6 millió eurós büntetést kapott. A Romániában több mint 250 szupermarkettel rendelkező belga Mega Image 5,6 millió eurós, míg a – szintén a Metro vállalatcsoporthoz tartozó, Romániában 25 hipermarketet létesítő – Real 5,5 millió eurós bírságot kapott. A romániai Real hipermarketek többségét időközben a francia Auchan vásárolta meg.

A versenyhivatal szerint a megbírságolt áruházláncok nem a kereslet-kínálat piaci szabályai alapján alakították áraikat, hanem sok esetben kötött, vagy minimális árakról állapodtak meg egyes beszállítóikkal. A szabálytalan megállapodások állítólag arra is kiterjedtek, hogy a beszállítók nem adhatták párhuzamosan több áruházláncnak akciós áron termékeiket, így a vásárló csak egyetlen kereskedelmi nagyvállalatnál juthatott hozzá leszállított áron az illető termékcsoporthoz.

A román versenyhivatal közleményében megemlíti, hogy tavaly az Auchan Carrefour, Cora, Kaufland áruházláncoknál is vizsgálatot indított a versenyjogot sértő esetleges szabálytalanságok felderítése érdekében.

A Selgros, és a Mega Image áruházlánc, illetve a Tymbark üdítőitalokat forgalmazó (340 ezer euróra bírságolt) cég azonnal közölték: jogsértőnek és alaptalannak tartják a versenyhivatal intézkedését és a bíróságtól kérnek jogorvoslatot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.