A statisztikai adatok szerint csökkent a balesetek száma

A 2014-es év végén a balesetek statisztikai adatai kedvező változásokat mutattak. Az évben a személysérüléses közúti balesetek, a halálozások, és az ittas balesetek száma egyaránt csökkent.  Kérjük, hogy fokozottan figyeljenek oda magukra, és társaik épségére, hisz mindenkit haza várnak.

A balesetet követő 24 órás helyzetet tükröző elsődleges adatok alapján 2014. január 01. és november 30. között összesen 14 361 személysérüléses közúti baleset történt, 0,38%-kal kevesebb, mint 2013. azonos időszakában (akkor 14 416 balesetet regisztráltak). Csökkenő tendencia összesen 11 megyében figyelhető meg. A fővárosban nem változott a balesetszám, míg 8 megyében változó mértékű növekedés tapasztalható. A megyék eltérő helyzetét jól illusztrálja, hogy amíg az idén eddig legjobb teljesítményt nyújtó Győr-Moson- Sopron megyében 10,4%-kal kevesebb személysérüléses balesethez vonultak ki a hatóságok szakemberei, addig Komárom-Esztergom megyében 14,1%-kal több balesetet regisztráltak.

Az év eddig eltelt időszakában a halálos kimenetelű balesetek számában 2,01%-os, a súlyos sérülésesekében pedig 1,73%-os csökkenés történt, míg a könnyű sérüléses közúti balesetek vonatkozásában enyhe mértékű, 0,31%-os növekedés mérhető. Valamennyi közlekedésbiztonsági mutató közül a halálos áldozatok számának alakulása a legfontosabb. Ezzel kapcsolatban kedvező adatokról számolhatunk be, hiszen idén január 01. és november 30. között összesen 533 fő vesztette életét közúti balesetben hazánk közútjain. Figyelembe véve, hogy az elmúlt év azonos időszakában 548-an váltak közúti baleset áldozatává Magyarországon, így a 15 megmentett emberélet 2,74/-os csökkenésnek felel meg.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek számában tovább tart a több hónapja megfigyelhető folyamatos csökkenés. Idén november végéig  1 412 közlekedő (járművezető és gyalogos egyaránt) okozott személysérüléses balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban, szemben az elmúlt évben mért 1 526 balesettel (a csökkenés mértéke7,47%). A tendenciának megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya 10% alatti értékre (10,59%-ról 9,83%-ra) esett vissza.

A közúti balesetek főbb okai között továbbra is az első helyen emelhetjük ki a gyorshajtást (az összes baleset 28%-a emiatt történt), másodikként – a sebességtúllépés mögött szorosan – az elsőbbségi jog megsértése (26%), harmadikként pedig a kanyarodási szabályok megszegése ( 18%) miatt történtek balesetek.

A balesetek 61 %-át a közúti forgalmon belül legnagyobb arányt képező személygépkocsi vezetők okozták. A tehergépkocsi vezetők továbbra is a balesetek 9 %-ának, az autóbusz vezetők pedig az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya november végéig 12 % volt. A „motoros” kétkerekűek vezetői – a segédmotor kerékpárosok és a motorkerékpárosok – összesen 1 307 balesetet okoztak, 27 %-kal kevesebbet, mint a kerékpárosok.

Amennyiben a halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetek alakulását az egyes közlekedői csoportok szerint vizsgáljuk meg, azt láthatjuk, hogy a gyalogosoknál (109 fő a tavalyi 115 fővel szemben), a jármű utasainál (86 fő a tavalyi 100 fővel szemben), a gépkocsi vezetőknél (154 fő az elmúlt évi 163 fővel szemben), valamint a segédmotoros kerékpárosoknál (8 áldozat a tavalyi 15 áldozattal szemben) csökkent a balesetben meghalt személyek száma.
Az elmúlt évi helyzethez hasonlóan november végéig 8 gyermekkorú, azaz 14 év alatti személy vált közúti baleset áldozatává, egy fővel nőtt a motorkerékpáros halálozások száma (47 fő a 46 fővel szemben), míg a kerékpárosoknál sajnálatos módon jelentősebb növekeds mutatható ki (62 fő a 2013.november végi 48 fő helyett).

A részletes statisztika letöltése pdf-formátumban

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.