Ősi mikrobiális élet esetleges nyomait fedezték fel a Curiosity marsjáró képein

Ősi mikrobiális élet esetleges nyomait fedezte fel a Curiosity marsjáró felvételein egy amerikai geobiológus, aki vizsgálati eredményeit az Astrobiology című folyóiratban ismerteti.

 

Nora Noffke amerikai geobiológus húsz éve tanulmányozza a földi élet legkorábbi bizonyítékait, az úgynevezett sztromatolitokat, a sekély vizekben, a tavakban és a tengerek part menti sávjában megtelepedett fotonszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott üledékes szerkezeteket. Az amerikai kutató tavaly számolt be 3,48 milliárd éves MISS-képződmények (mikrobák által létrehozott üledékes szerkezetek) felfedezéséről az Ausztrália nyugati részén lévő Dresser-formációban. Ezeket a sztromatolitokat tartják a földi élet legősibb ismert maradványainak – olvasható a PhysOrg hírportálon.

A Curiosity felvételeit elemezve, amelyeket a NASA hatkerekű rovere a Yellowknife-öbölben, a Gillespie ősi kiszáradt tómederről készített, Nora Noffke morfológiai azonosságokat fedezett fel a 3,7 milliárd éves marsi üledékes kőzetek és a Föld több pontján, így az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztráliában, Tunéziában feltárt MISS-szerkezetek között.

A geobiológus hangoztatta, a földi mikrobiális szerkezetek mintázata attól függ, hogy milyen környezetben – folyókban, tavakban, vagy tengerekben – képződtek. A Gillespie-tó medrének üledékes kőzete a hasonló földi környezetben kifejlődött bakteriális struktúrák mintázatára emlékeztet.

A földi bakteriális szerkezetek az idők folyamán változtak, ezeket az átalakulásokat a geobiológus a marsi üledékes kőzetekben is észlelte. Mindazonáltal Nora Noffke nem állítja, hogy a képződményeket biológiai életformák hozták létre, elmélete igazolásához marsi kőzetmintákat kellene a Földre hozni, de a belátható jövőben nem terveznek ilyen küldetést a vörös bolygóra.

“A földi és marsi szerkezetek hasonlítanak egymásra, így vélhetően hasonló mechanizmus hozhatta őket létre mindkét bolygón” – vélekedett Chris McKay a NASA Ames Kutatóközpontjának tudósa.

Penelope Boston, az Új-Mexikói Bányászati és Műszaki Egyetem geomikrobiológusa nagy jelentőségűnek nevezi a földi MISS-szerkezetekre emlékeztető struktúrák azonosítását. “A legutóbbi jelentések fényében, amelyek metán és szerves anyagok felfedezéséről számoltak be a Marson, a baktériumok által létrehozott üledékes szerkezetek újabb adalékkal szolgálhatnak a vörös bolygó történetéhez, amelyen a múltban a jelenleginél sokkal melegebb és csapadékosabb éghajlat uralkodott” – emelte ki Penelope Boston.
http://phys.org/news/2015-01-potential-ancient-life-mars-rover.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.