Gorbacsov szerint háború fenyegeti Európát

Egész Európa háborúba sodródhat az ukrajnai válság miatt Mihail Gorbacsov szerint.

 

A volt szovjet pártfőtitkár a Der Spiegel című német hírmagazin szombati számában megjelent interjúban ismét bírálta az Oroszország elleni szankciókat, és úgy vélekedett, hogy a Nyugat kizárja Oroszországot a globális gondok, köztük a nemzetközi terrorizmus és a klímaváltozás megoldását célzó munkából.

A Nyugat, és különösen Németország Oroszország elszigetelése mellett arra is törekszik, hogy gazdasági szankciók révén megbuktassa Vlagyimir Putyin államfőt, ami nemcsak “hiba”, hanem “nagyon buta és rendkívül veszélyes” próbálkozás – mondta Gorbacsov. Szerinte a nyugati magatartás miatt az ukrán-orosz konfliktus egész Európát lángba borító háborúval folytatódhat. Ha valaki a jelenlegi “felizzott hangulatban elveszíti a hidegvérét, akkor nem éljük túl a következő éveket” – mondta.

Sürgősen “új enyhülésre”, a Nyugat és Oroszország kapcsolatának “kiolvasztására” van szükség – tette hozzá Mihail Gorbacsov. “Mi, oroszok mindent meg fogunk tenni ezért” – hangsúlyozta. Ugyanakkor védelmébe vette a nyugati szankciók egyik fő kiváltó okát, az ukrajnai Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését. Úgy vélte, a Krímben “az emberek világosan és egyértelműen megmondták, hogy Oroszországhoz akarnak tartozni”.

Vlagyimir Putyinról szólva Gorbacsov kiemelte, hogy a 2000-ben hatalomra került elnök nagyon nehéz helyzetben vette át a Kreml vezetését, és maradandó érdeme, hogy sikerült megakadályoznia az ország széthullását. Ugyanakkor Oroszország “a demokráciához vezető útnak csak a felét tette meg”, és Putyin a 2012-ben kezdődött harmadik elnöki ciklusában “konzervatív” politikát követ és tekintélyelvű eszközöket alkalmaz, ami nem helyes, mert demokrácia nélkül nem tud továbbfejlődni Oroszország – fejtette ki a szovjet rendszer demokratizálási kísérletébe 1991-ben belebukott, puccsal eltávolított volt politikus.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.