Végeztek mindhárom terroristával Franciaországban

Francia sajtóértesülés szerint a pénteken délután indult két rendőrségi rohamban végeztek a karikaturisták gyilkosaival és a kóser boltban túszokat ejtő rendőrgyilkossal is. Több túsz is meghalhatott a mentőakció során.

A Charlie Hebdo szerkesztőségében szerdán lövöldöző és 12 emberrel végző Kouachi fivérek, akik pénteken egy Dammartin-en-Goele-ben lévő nyomdában barikádozták el magukat egy túszt ejtve, meghaltak a rendőrségi akció során.

Elképzelhető, hogy a Kouachi-fivérek nem voltak vele tisztában, hogy az épületben, amelyben pénteken elbarikádozták magukat, egy túsz rejtőzködik – írta honlapján a Le Figaro című napilap.

A tájékoztatás szerint a túsz családtagjai a délelőtt folyamán többször is megpróbálták elérni a 27 éves fiatalembert, ő azonban nem vette fel a telefonját, csak később küldött egy sms-üzenetet, amelyben azt írta: “elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe.”

A francia különleges egységek tagjai közül többen is megsebesültek a csütörtöki franciaországi túszszabadítási akciók során – írja a Le Figaro című napilap honlapján.

A beszámoló szerint a Párizs keleti részén zajló túszejtési akció helyszínén állítólag a RAID (a rendőrségi elitalakulat) több tagja megsebesült.

Az AFP francia hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a GIGN (csendőrségi kommandós alakulat) egyik tagja megsebesült Dammartin-en-Goele-ben.

 

 

 

A párizsi túszejtő halála előtt támadásokra buzdította ismerőseit

 

Célpontok megtámadására buzdította ismerőseit pénteken Amedy Coulibaly, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő iszlamista, mielőtt megölték a túszok kiszabadítására támadást indító rendőri erők – közölték péntek este rendőrségi források.

“Azt kérte a barátaitól, hogy támadjanak különböző célpontokra, például rendőrőrsökre a párizsi elővárosokban” – mondta a forrás.

A rendőrök szerint a támadónál “nem kevés robbanószer” volt, amivel a bolt egyik ajtaját akarta felszerelni, de végül nem szerelte össze a robbanóeszközt.

Barátnőjét, a 26 éves Hayat Boumeddiene-t, akiről a hatóságok délután egy fotót is közzétettek, péntek este még mindig kereste a rendőrség az előző napi montrouge-i lövöldözéssel összefüggésben, amelyben egy rendőrnő életét vesztette.

A rendőrség nem erősítette meg azon sajtóértesüléseket, miszerint a nő is a kóser boltban tartózkodott a pénteki túszejtéskor.

Francois Hollande francia államfő péntek esti beszédében éberségre kérte honfitársait, mert szerinte nem ért véget a terrorfenyegetettség Franciaországban azzal, hogy a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest.

 

 

 

A Charlie Hebdo beköltözött a Libération szerkesztőségébe

 

Beköltözött pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége a Libération című baloldali napilap székházába – írta ez utóbbi újság internetes oldalán.

A Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap, amelynek tíz munkatársát gyilkolták meg feltehetően iszlamista szélsőséges fegyveresek szerdán a szerkesztőségben, elfogadta a Libération meghívását, hogy a lap helyiségeiben készítsék elő a következő számot, “a túlélők újságját”.

A Charlie Hebdo a következő szerdán a tervek szerint a szokásos 60 ezer helyett 1 milliós példányszámmal jelenik meg.

A szerkesztőségi épület előtt rendőrök állnak őrt, és a Libération személyzete segítségével ellenőrzik a belépőket.

Először egy számítástechnikai felszerelésekkel megrakott autó érkezett. A Le Monde című napilap öt számítógépet, egy nyomtatót és egy szkennert bocsátott a Charlie Hebdo rendelkezésére. Ezután érkezett meg a hetilap ügyvédje, Richard Malka, Eric Portheault pénzügyi igazgató, valamint az egyik rajzoló, Willem. A karikaturista a merénylet idején még a vonaton ült. Annak köszönhette az életét, hogy nem járt szerkesztőségi értekezletekre. A többiek gyalog érkeztek. A számítógépeket az úgynevezett Hublot teremben állították fel, ahol rendszerint a szerkesztőségi értekezleteket tartják. “Neki kellett látni. A Charlie Hebdót nem ölték meg” – írta a Libération a munkakezdésről beszámolva.

Majd az ügyvéd tartott a szerkesztőségi épület földszintjén rövid beszédet az összegyűlt újságíróknak: “Nagyon meghat bennünket a jelenlétük és a támogatásuk, de újságot kell szerkesztenünk a jól ismert körülmények közepette. A mondanivalónk, a megmarad erőnk és a szívünk ott lesz a nyolc oldalon”. http://ecrans.liberation.fr/ecrans/2015/01/09/charlie-arrive-a-libe_1176853?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_campaign=SocialMediaEditor

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.