Devizahitelek – Az MNB közzétette honlapján a kamatváltoztatási mutatókat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette honlapján a pénzintézetek által alkalmazandó kamatváltoztatási, kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint a különböző referenciakamatokat – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

 

Az MNB kiemeli: az elfogadott mutatók leírását a fair, az etikus bankrendszer néven ismertté vált törvénynek megfelelően publikálta. Az elfogadott mutatók a jegybank szerint biztosítják, hogy a hitelkamatok változása objektív, átlátható és követhető lesz.

Az etikus bankrendszerről szóló törvény átláthatóvá és így követhetővé teszi a fogyasztói hitelszerződések kamatának alakulását. E törvény alapján a pénzügyi intézménynek a három évet meghaladó futamidejű hiteleknél a hitelkamatot, illetve a referencia kamatlábhoz kötött – így változó kamatozású – hitel esetében a kamatfelárat legalább hároméves kamatperiódusra előre kell rögzítenie – emlékeztet az MNB.

A kamatot vagy a felárat a hitel teljes futamideje alatt legfeljebb öt alkalommal van lehetőség módosítani. A hitelkamatot legfeljebb a kamatváltoztatási mutató, a kamatfelárat pedig legfeljebb a kamatfelár-változtatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja.

A pénzügyi intézmények a Magyar Nemzeti Bank részére 2014 decemberében benyújtották az általuk – a fogyasztói kölcsönszerződések esetén – alkalmazni kívánt különböző kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint a különböző referenciakamatokat. A nemzeti bank megvizsgálta a beadványokat, majd közzétette a hatályos kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók, valamint a referenciakamatok leírását.

A jegybank szerint az elfogadott mutatók biztosítják, hogy a hitelkamatok változása ténylegesen bekövetkezett, tételesen meghatározott, objektív változás miatt történik, ami egyértelmű, érthető és átlátható lesz az ügyfél számára. A mutatók ezen felül biztosítják, hogy a változás arányos és szimmetrikus legyen.

Az elfogadott mutatók közül a pénzügyi intézmények bármelyiket használhatják, ezért ügyfelenként eltérhetnek a hitelkamat változását megragadó tényezők. Az ügyfél a saját kamatváltoztatási vagy kamatfelár-változtatási mutatóját, illetve alkalmazott referenciakamatát a szerződésben ismerheti meg, illetve ennek alakulását az MNB honlapján követheti nyomon.

Az ügyfeleknek lehetősége van a bank által megjelölt mutató helyett másikat kérni, végső soron pedig más bankhoz is fordulhatnak. A már fennálló tartozásoknál az új kamatperiódust megelőzően (kamatemelés esetén) van lehetőségük díjmentes hitelkiváltásra, és ezzel akár más mutatóval rendelkező konstrukció választására. A szerződés futamideje alatt a mutató típusa azonban csak az ügyfél és a bank közös megegyezése alapján változhat meg.

Az MNB a honlapján létrehoz egy külön oldalt a fair bankrendszert meghatározó mutatók leírására és követésére. Ez az oldal nemcsak tájékozódni segít az ügyfeleknek, de a fogyasztók nyomon követhetik a kamatban, illetve a referencia kamatlábhoz kötött – így változó kamatozású – hitel esetében a kamatfelárban bekövetkezett változásokat is. Az ügyfelek ezen az oldalon a változás összetevőit is részletesen megismerhetik. Az oldal – mely az MNB honlapján keresztül lesz elérhető – 2015. január 8-tól kezdve látogatható, míg a mutatók értékeit 2015. március 5-től teszik közzé.

Mivel a mutatók alapján átárazás legkorábban három év múlva történik, így addig ez csupán a minél szélesebb transzparenciát szolgálja az ügyfelek számára. A változó kamatozású, referencia kamathoz kötött hitelek esetén ugyanakkor már azonnal információval szolgál a referencia kamatok változása, amely akár havonta módosíthatja a törlesztőrészletet – írja az MNB.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.