Nemzeti gyásznapot hirdettek csütörtökre Franciaországban

Nemzeti gyásznapot hirdetett csütörtökre és összefogásra kérte Franciaországot Francois Hollande francia államfő a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen Párizsban elkövetett, 12 áldozatot követelő terrortámadást követően.

 

“Az egység a legjobb fegyverünk. Semmi nem oszthat meg minket, semmi nem választhat szét minket” – mondta szerda este a köztársasági elnök a francia közszolgálati televízióban élőben közvetített rövid beszédében. Azt is jelezte, hogy a közintézményeken a nemzeti lobogót három napra félárbocra eresztik.

Az államfő csütörtökre összehívta a nemzetgyűlés és a szenátus elnökét, valamint valamennyi parlamenti párt vezetőjét, hogy “a közös eltökéltségünkről tegyünk tanúbizonyságot”.

“Szeretném itt az önök nevében részvétemet a családoknak, a sérülteknek, a hozzájuk közel állóknak és azoknak, akiket ma közvetlenül sújt ez a gyáva gyilkosság” – fogalmazott az elnök.

Francois Hollande Franciaország “hőseinek” nevezte a terrortámadásban megölt embereket, akik a “szabadságért” haltak meg.

“Ők ma a mi hőseink és ezért holnap nemzeti gyásznap lesz, ezt hirdettem ki” – mondta. “A közhivatalokban 12 órakor megemlékezünk róluk, és arra kérem a lakosságot, hogy vegyen részt benne” – tette hozzá.

“Az egész köztársaságot érte ma támadás. A köztársaság a véleménynyilvánítás szabadsága, a kultúra, az alkotás, a pluralizmus, a demokrácia. Ezt vették célba” – fogalmazott az államfő. “A szabadság erősebb marad mint a barbarizmus” – tette hozzá, és “összefogásra kért mindenkit, mindenfajta formában”.

Hollande elmondta, hogy “a világ minden tájáról a szolidaritás és a testvériség üzeneteit kapta Franciaország”, s jelezte, hogy a nyomozás megkezdődött az elkövetők megtalálására.

A francia elnök annyit mondott, hogy a támadásban 11 férfi és egy nő vesztette életét. Francois Molins párizsi ügyész korábban azt jelezte, hogy a támadásnak 11 sérültje is van. A francia hírtelevíziók szerint közülük négy állapota életveszélyes.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.