Kiállítás a Liget Budapest pályázati anyagából

A Liget Budapest nemzetközi építészeti pályázat második fordulójába jutott 17 pályaműből nyílik kiállítás a Liget Budapest Projekt és a Design Terminál együttműködésében szerdán az Erzsébet téren.

 

A téren a város új kiállítótereként egy üvegkocka ad otthont a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest, a Magyar Építészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum épületeire benyújtott legjobb látványterveknek, illetve a nyertes pályázatoknak, egy folyamatosan vetített videós installáció pedig bepillantást nyújt a jövő Városligetébe, amely 2018-tól új közösségi térként jelenik meg Budapest életében – közölték az MTI-vel kedden a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint a Városliget széleire, illetve a ma lebetonozott vagy lebontásra ítélt építmények helyére tervezett öt múzeumi épületre a projektgazda Városliget Zrt. a Szépművészeti Múzeummal közösen hirdetett nyílt nemzetközi tervpályázatot, melyre 470 anonim pályamű érkezett be a világ számos országából.

A magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló 11 tagú zsűri a kiállításon is megtekinthető 17 tervet juttatta be a második fordulóba, hogy aztán 2014. december 19-én eredményt hirdessen a négy múzeum tervpályázatában.

A Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok alapján alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázatot hirdetett, amely 2015 áprilisában zárul le.

A január 24-ig látható kiállítás a látványos tervpályázatok mellett a Liget Budapest Projekt részleteibe is betekintést enged, így láthatóvá válik a Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest elhelyezése az Ötvenhatosok terén, illetve a Magyar Zene Háza épülete a lebontandó volt Hungexpo-irodák területén. A kiállítás azt is megmutatja, hogyan nyújthat a Városliget igényes kikapcsolódási lehetőséget a park zöldfelületének megóvásával és bővítésével.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.