Lebontották Barcsay Ákos erdélyi fejedelem dévai emlékoszlopát

A dévai polgármesteri hivatal egy bírósági ítéletnek megfelelően lebontatta Barcsay Ákos erdélyi fejedelem emlékoszlopát, amelyet 2011 novemberében állítottak fel Déva régi főterén.

 

A Krónika című erdélyi magyar napilap hétfőn közölt beszámolója szerint az önkormányzat megbízásából eljáró munkások december 29-én este bontották le és szállították ismeretlen helyre az emlékoszlopot.

Melania Iscru, a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-nek hétfőn elmondta, a hivatal a Gyulafehérvári Táblabíróság által kimondott jogerős ítéletnek megfelelően járt el. A táblabíróság úgy ítélte meg, hogy az emlékmű felállításánál nem tartották be a törvény által előírt engedélyezési folyamatot. Az emlékműállítást egy dévai polgár kifogásolta a bíróságon, aki elsősorban azt sérelmezte, hogy az emlékmű Déva vára egykori tulajdonosaként tesz említést Barcsay Ákos fejedelemről.

A városházi szóvivő elmondta, egyelőre biztonságba helyezték a kőoszlop elemeit, és keresik a módját annak, hogy valamikor újra felállíthassák egy másik, még ki nem választott helyszínen. Megjegyezte, a városháza nem indítja újra az engedélyezési folyamatot arra a helyszínre, amelyen az emlékmű az elmúlt három évben állt. Hozzátette, az új helyszínről a dévai magyar közösség képviselőivel is tanácskoznak.

barcsay_akos_fejedelem_emlekoszlopa

Az emlékoszlopot 2011. november 12-én, a magyar szórvány napján leplezte le Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, akkori művelődési miniszter. Annak köveit a Déva közelében fekvő Kisbarcsán, a hajdani Barcsay-birtokon egy kukoricásban találták meg. A lépcsőzetes kőoszlopot Dézsi Attila korábbi Hunyad megyei prefektus közbenjárására restaurálták és állították fel Déva régi központjában.

Barcsay Ákos 1658 és 1660 között volt Erdély fejedelme.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.