Benedict Cumberbatch és III. Richárd angol király távoli rokonok

Benedict Cumberbatch és III. Richárd angol király távoli rokonok, a brit színész harmad unokatestvéri viszonyban áll a néhai uralkodóval – állapították meg a Leicesteri Egyetem genealógusai.

 

Benedict Cumberbatch játssza III. Richárd szerepét a BBC 2015-ben képernyőre kerülő, The Hollow Crown – King Richard III című történelmi drámasorozatában – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Kevin Shurer, a Leicesteri Egyetem professzora fedte fel a színész és az uralkodó közötti rokoni szálat, amely szerint Cumberbatch III. Richárd tizenhatodíziglen leszármazott harmad-unokatestvére.

A becslések szerint nagyjából egy és 17 millió közé tehető azoknak a személyeknek a száma, akik ma Nagy-Britanniában valamilyen rokoni kapcsolatban állhatnak a néhai uralkodóval. III. Richárd csontjait 2012-ben találták meg egy parkoló építése közben Leicesterben.

Shurer azonban úgy véli, hogy Cumberbatch sokkal közelebbi rokona III. Richárdnak, mint sokan mások. A professzor szerint II. Erzsébet brit királynő is harmad-unokatestvéri viszonyban áll a 1485-ben csatában elesett uralkodóval.

A kutató a vérvonalat III. Eduárd királytól – III. Richárd ükapjától – vezette le egészen a Sherlock televíziós sorozat sztárjáig.

A Cumberbatch család saját genealógusa, Bob Cumberbatch a felfedezést meseszerűnek nevezte. Egy kollégája becslésére hivatkozva elmondta, 99 százaléknál is nagyobb az esélye annak, hogy egy modern angol személy rokonsági kapcsolatban álljon III. Richárddal, azonban hozzátette azt is, hogy bizonyítékkal dokumentálni a rokoni kapcsolatot egészen más történet.

“Miriam Silverman, a családkutató Ancestry internetes portál kutatója nemrég rokoni kapcsolatot fedezett fel Benedict és Alan Turing között, most pedig a leicesteri csapat megtoldotta ezt azzal, hogy felfedte a kapcsolatot közte és III. Richárd között” – mondta Bob Cumberbatch, utalva arra, hogy Silverman szerint a színész rokoni kapcsolatban áll a The Imitation Game című filmben általa megformált Alan Turinggal, a második világháborús német kódrendszer, az Enigma megfejtőjével.

A Leicesteri Egyetem kutatócsapata múlt év december elején jelentette be, hogy a városban 2012-ben feltárt sírban szinte minden kétséget kizárólag III. Richárd csontváza feküdt. Az uralkodó maradványait márciusban temetik újra a leicesteri katedrálisban.

http://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/11325421/Benedict-Cumberbatch-and-Richard-III-are-third-cousins.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.