Jogszabályváltozás – Szigorodnak a hőtechnikai előírások januártól

Az épületek hőszigetelésére vonatkozó előírások a jövő év első napjától szigorodnak, amennyiben az építés vagy a felújítás közpénzből – uniós vagy pedig magyar költségvetési támogatásból – finanszírozott.

 

A belügyminiszter még márciusban tette közzé a rendeletét, amelyben – a Knauf Insulation számításai szerint – a határoló falak hőszigetelése 48, a lapos tetőké 32, a padlóké pedig 40 százalékkal emelkedik.

Az új előírások szigorúak, a homlokzati falakra előírt hőszigetelés például – egyelőre – másfélszerese a szlovákiainak és közel háromszorosa a romániainak. A szigorítást azonban egy uniós tagállam sem kerülheti el. A középületeknek 2008-tól, míg a többi épületnek – így a lakásoknak is – 2020. december 31-ét követően közel nulla energiaigényűnek kell lenniük. A közel nulla érték – a magyar jogba átvett szabály megfogalmazása szerint – azt jelenti, hogy az épületet annyira kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított költség, az épület becsült élettartama alatt, megtérüljön.

Követelmény továbbá az is, hogy a közel nulla energiaigényű épületeknél az éves energiaigény 25 százalékát – megújuló energiaforrásból – az épületen, illetve a telken belül kell előállítani.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.