Útdíj – Térképek és információk a megyei matricákról

(Budaörs, 2014. december 31. – Budaörsi Infó/MTI) Térképeket tettek közzé a megyei matricákkal használható útszakaszokról – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NUSZ) kedden az MTI-vel, miután megjelentek a Magyar Közlönyben az útdíjfizetési rendszer átalakításáról szóló rendeletek.

 

A közlemény szerint jelentősen csökkennek az autósok úthasználati költségei 2015-től a megyei matricák bevezetésével. A matricák megyei területi érvényességéről szolgálnak hasznos információkkal a 2014. december 30-án közzétett térképek.

 

2015. január 1-től mindössze az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

– M31-es autópálya teljes szakasza

– M0 autóút alábbi szakaszai:

        1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz

        M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz

        Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz)

Az M0 további részei valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztik díjmentességüket.

A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek.

 

fizetos_resz_m0_utdij

 

Az M0 további részei valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztik díjmentességüket és az új szabályozás hatálybalépésével kizárólag matrica használat mellett van mód jogszerűen igénybe venni.

A tárca hangsúlyozza: gyökeres újítást jelent a hazai gyorsforgalmi úthasználatban az autósok költségeit jelentősen csökkentő megyei matrica 2015. január elsejétől történő bevezetése. Az új rendszerben segítenek eligazodni a megyei térképek, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu, az utinform.hu weboldalakon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat. Ezek az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

 

Pest_megyei_matrica_utdijas_szakaszok_600

 

Az NFM kiemeli: 2015. január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére – Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye  kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat – megvásárolható a megyei matrica. Az értékesítési pontok részletes listája december 31-től elérhető a nemzetiutdij.hu oldalon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

A közlemény szerint türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

 

Ezen a linken a útdíjköteles útszakaszok jegyzékét találhatja:
Díjköteles útszakaszok jegyzéke (NFM 25/2013. (V. 31) rendelet 1 sz. melléklete, érvényes 2015.01.01-től)

 

Budaörsi Infó/MTI

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] közvilágítását az útdíj kiterjesztésével “egyoldalúan megváltoztatott” közlekedési feltételek miatt – közölte Wittinghoff Tamás, a település polgármestere (Budaörs Fejlődéséért […]

  2. […] Pótdíjfizetési felszólítást kapnak azok az autósok, akik a fizetőssé vált útszakaszokat januárban matrica nélkül használják, befizetni a büntetést ugyan nem kell – csak a szolgáltatási díjat kell megtéríteni-, de személyesen kell intézni a matrica vásárlását az ügyfélszolgálaton – válaszolta az útdíjfizetési szolgáltató az MTI megkeresésére. Részleteket találnak az új rendszerről korábbi cikkünkben. […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.