Melyik a megfelelő tüzelőanyag?

A helyes tüzelőanyag kiválasztása elengedhetetlen kelléke a „tiszta” és hatékony tüzelésnek. Amennyiben száraz hasított tűzifát, fapelletet és fabrikettet használunk, megtaláltuk a megfelelő tüzelőanyagot, ámbár ezen anyagokkal szemben is megvannak a különböző minőségi elvárások.

 

Hasított tűzifa: Fűtéshez csak száraz keményfa használható gazdaságosan (pl: bükk, akác, gyertyán, kőris, cser). A puhafák, gyümölcsfák önálló, jó hatékonyságú fűtésre kevésbé ajánlhatók, kicsi a kalóriaértékük, gyorsan, nagy hőleadással égnek, ezzel megterhelik a kályhát, illetve a kéményt. Tűzifa használata esetén elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalmára.

A fa a kitermelését követő legalább 18-24 havi száradás után lesz megfelelően száraz. A frissen vágott fa nedvességtartalma 40-60%. Széljárta tároló esetén pár hónap alatt ez az érték 30-40%-ra csökken, de még ekkor is gazdaságtalan a felhasználása, mivel a fűtés során keletkező hő 30-45%-a az elégetett fa kiszárítására fordítódik, így a hatásfok akár 50%-kal elmaradhat az elérhető maximumtól. A túl magas nedvességtartalmú tűzifa elégetésekor a keletkező vízgőz megterheli a kályhát, kéményt és szurkosodást (kátrányosodást) okoz.

Az ideális, légszáraz tűzifa nedvességtartalma 20% alatt van. Javasolt a hasított állapotban történő szárítás, ugyanis minél nagyobb felületen érintkezik levegővel a fa, annál gyorsabban megy végbe a száradási folyamat. A fát ideális esetben jól szellőző és esőtől védett helyen tároljuk. Semmiképpen ne fóliázzuk le teljesen (az oldalakat hagyjuk szabadon), mert befülled, korhadni kezd.

A későbbi kellemetlenségek elkerülése végett érdemes megmérnünk tüzelőberendezésünk belső méreteit – főleg a tűztér mélységét – és, vagy annak megfelelő méretű hasított fát vásárolni, vagy ölfa esetében, megfelelő hosszúságúra darabolni a tüzelőanyagot.

 

Tanács: tűzifát súlyra (mázsára) csak akkor vásároljon, ha meggyőződött a vásárolandó tüzelőanyag víztartalmáról, hiszen a vizes fa súlya sokkal többet nyom, így előfordulhat, hogy pénzünk egy jelentős részéért vizet vásárolunk. A legpraktikusabb, ha erdei köbméter alapján vásároljuk a fát. Egy erdei köbméter egy 1m x 1 m x 1,7 m-es rakásnak felel meg. Hasított tűzifa esetében az úgynevezett „szórt rakomány” sem mérhető hitelesen, ezért itt is inkább a raklap alapú (1,2 m x 0,8 m x 1.7 m) „kalodás” megoldást válasszuk.
További információ ezen a linken.

 

Fabrikett: brikett vásárlása esetén fontos kritérium, hogy natúr fából, hozzáadott kötőanyag nélküli, vagy természetes kötőanyaggal készült (például: enyv), legalább 5 kWh/kg (illetve 18MJ/kg) fűtőértékkel rendelkező tüzelőanyagot vásároljunk. Törekedjünk arra, hogy szabványnak megfelelő, minősítéssel ellátott brikettet vásároljunk. Ez garancia az áru fűtőértékére, hamutartalmára illetve „tisztaságára” is.

 

Fapellet: hasonló kritériumokat kell figyelembe vennünk, mint a fabrikett vásárlása esetén. Ebben segítségünkre lehetnek a különböző minőségi szabványok – DIN Plus, ENplus-A1, ÖNORM –, melyek garantálják a pellet minőségét. Vásárláskor tehát próbáljuk a szabvánnyal rendelkező termékeket választani. Mivel mind a brikett, mind a pellet magas hőértékkel rendelkezik, vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy az otthonunk fűtésére szolgáló tüzelőberendezés bírni fogja-e az ilyen jellegű hőterhelést! Kaphatóak kifejezetten pellet tüzelésre optimalizált kazánok és kandallók is.

 

Ami tilos!

Kezeletlen fa és papír kivételével tilos bármilyen hulladék elégetése, beleértve az alábbiakat is:

– festett, lakkozott, tehát úgynevezett „kezelt” fa
-rétegelt lemez, bútorlap
-építési fahulladék
-színes, „fényes” papírhulladék.

A tisztának látszó fafelületek is lehetnek különböző fakonzerváló anyagokkal kezeltek. A színes, nyomtatott újságok még begyújtáshoz sem megfelelőek.

Az előbb említett anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük.

 

(forrás:futsokosankormany.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.