Ilyen karácsonyi beszéd még nem volt a Vatikánban – Ferenc pápa az egyházi vezetők összes bűnét felsorolta

Ferenc pápának a kúriához intézett beszéde címzettjeit találgatta kedden az olasz sajtó. Az egyházfő erkölcsi megtisztulást sürgetett a Vatikán minisztériumaiként működő egyházi hivatalok tagjaitól többek között azt állítva, hogy a vagyon- és hatalomszerzés betegségében szenvednek.

 

     Ferenc pápa saját egyházi “udvartartásának” összes baját felsorolta. Részletesen taglalta, mi nem tetszik neki a Vatikánban és senkinek sem tett kedvezményt. A kúria összes bűnét nevén nevezte – kommentálta az Europeo című olasz napilap ismert Vatikán-szakértője az egyházfő hétfőn mondott beszédét. Ferenc pápa az ünnepek előtt a kúria egyházi tagjait fogadva a hagyományos karácsonyi jókívánságok helyett felsorolt 15 lelki betegséget, amelyben szerinte a Vatikánban dolgozó papok szenvednek. A felsorolásban szerepelt a beképzeltség, önmutogatás,  a vagyon- és hatalomszerzési vágy, a másoknak kárt okozó pletykálkodás, a pápai állam falai mögé való túlzott bezárkózás.

    A kúria főbenjáró bűneinek megjelölésével Ferenc pápa elmondta, hogyan látja a kúriát 21 hónappal a megválasztása után – vélte a HuffingtonPost.it. A hírportál hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa elődeivel ellentétben papként soha nem tanult Rómában és soha nem dolgozott a Vatikánban. Pápaként szembesült először a pápai állam működésével. Ferenc pápa úgy szállt szembe a korrupt kúriával, ahogyan egykor Szent Ferenc tette  – írta a HuffingtonPost.it, amely szerint Ferenc pápa egy lépéssel többet is tett Szent Ferencnél, hiszen egyházfőként ítélte el saját egyháza bűneit.

    A La Stampa szerint könnyű kitalálni, kikre gondolt Ferenc pápa, hiszen túlzott részletességgel is fogalmazott. Amikor a hatalom- és vagyon felhalmozásáról beszélt és konkrét utalást tett a túl sok személyes tárggyal költözködő papokra, Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár járt az eszében, aki az utóbbi hónapokban költözött be a Vatikánban építtetett ötszáz négyzetméteres lakosztályába. Amikor a pápa arról beszélt, hogy a kúria tagjai csak terveznek és könyvelnek, és papokból bürokratákká változtak, az általa kinevezett számos vatikáni bizottság tagjaira is gondolt, akiktől nem csak számokat, lelki fordulatot is vár – vélte a La Stampa.     

Ilyen karácsonyi beszédet még egyetlen egy pápától sem kaptunk, de Ferenc pápa a saját egyházát ostorozta, beleértve saját magát is – mondta Giovanni Lajolo bíboros, a vatikáni kormányzóság volt vezetője a Corriere della Serának nyilatkozva. “Ferenc pápa a Szent Márta-házból tekint a kúriára és nem valami szép látványt lát” – írta a Corriere. A napilap hozzátette: miközben Ferenc pápa népszerűsége egyre nő, egyháza nem tud vele lépést tartani és a kúria részéről nagy az ellenállás az egyházfő tervezte reformokkal szemben is.

 

 

A pápa karácsonykor több ünnepséget vezet Rómában

Ferenc pápa december 24-én este a római Szent Péter-bazilikában mutat be misét, december 25-én délben pedig a Szent Péter téren mondja el karácsonyi beszédét, és adja Urbi et Orbi áldását Róma városára és a világra.

    A pápa december 24-én délután felavatja a Szent Péter tér közepén épített betlehemet. Szenteste az egyházfő által bemutatandó mise este fél tízkor kezdődik a Szent Péter-bazilikában. A misét a Vatikán honlapja (vatican.va), az olasz közszolgálati televízió és számos más európai és nemzetközi televízióadó és rádió is egyenesben közvetíti. Ez az első alkalom, hogy a december 24-i pápai misét HD minőségben, vagyis nagy felbontású képen és 3D-ben is sugározzák a Sky televíziótársaság olasz csatornáin.

    A misére a bazilika megtelik olasz és külföldi hívőkkel és turistákkal. A Vatikán honlapja szerint a szertartás olasz, angol és latin nyelven zajlik, de arabul imádkoznak majd az evangélium terjesztéséért és kínaiul a szenvedőkért. A mise során a pápa a bazilika betlehemében a gyermek Jézus szobrát a jászolba helyezi, ahova a világ öt kontinenséről érkezett gyerekek virágokat visznek. Ferenc pápa tavalyi első karácsonyán rövid, nem előre megírt homíliát mondott.

    December 25-én délben Ferenc pápa karácsonyi beszédet mond a Szent Péter-bazilikának a térre néző központi lodzsájáról. Több tízezres tömeget várnak a Szent Péter térre. A beszédet az Urbi et Orbi latin nyelvű karácsonyi áldás követi. Ferenc pápa megválasztása óta karácsonykor és húsvétkor sem köszönti több nyelven a világ népeit, ahogyan elődei tették.

    December 31-én az egyházfő délután öt órától vesperást vezet, és év végi hálaadó Te Deum imádságot tart a Szent Péter-bazilikában. Január elsején újévi misét mutat be a bazilikában, ahogyan január 6-án vízkereszt ünnepén is. Január 11-én Ferenc pápa a Sixtus-kápolnában gyermekeket keresztel meg. Január 12-19. között az egyházfő Srí Lankára és a Fülöp-szigetekre látogat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.