Kamaraprodukciók és világsztárok a Zeneakadémia 2015-ös koncertkínálatában

Kamaraprodukciók, valamint külföldi és magyar művészek együttműködésében megvalósuló hangversenyek állnak a Zeneakadémia 2015-re meghirdetett koncertkínálatának középpontjában. A még 2014-ben megváltott bérletekre további 20 százalékos karácsonyi kedvezményt adnak.

 

Jövőre olyan külföldi sztárok fordulnak meg a Zeneakadémia színpadán, mint Mitsuko Uchida, Magdalena Kozená, Vilde Frang, Gyenisz Macujev, José Gallardo, Charles Dutoit, Mischa Maisky, Nicolas Altstaedt, Jordi Savall, Brad Mehldau, Vijay Iyer vagy a Belcea, a Zehetmair és a Brodsky Quartet.

Vigh Andrea rektor a jövő évi hangversenyeket felvezető keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a koncertközpont nem évadban, hanem költségvetési évben gondolkodik, és így hirdette meg programjait egészen 2015 végéig. Hangsúlyozta: különleges év lesz ez a Zeneakadémia számára, hiszen születésének 140. évfordulóját ünnepli és jövőre Bartók-év is lesz.

Szabó Stein Imre kommunikációs igazgató kiemelte: a Zeneakadémia számára koncertszervezésre rendelkezésre álló viszonylag szűkös anyagi források újszerű, innovatív programszerkesztést tettek szükségessé, melyben a Zeneakadémián egyedülálló módon érvényesülő kamaraprodukciók kiemelt szerepet kaptak.

A jövő évi kínálatban fontos szerep jut az “összkiadásoknak” – ismertette Csonka András kulturális igazgató. Az Összkiadás élőben című bérlet hat koncertjén Várdai István és Frankl Péter eljátssza Beethoven összes cselló-zongora szonátáját, Baráti Kristóf és Würtz Klára megszólaltatja Beethoven összes hegedű-zongora szonátáját, Perényi Miklós pedig Bach hat szóló csellószvitjével lép pódiumra.

A zenekari bérletben Vilde Frang norvég hegedűművész nyitja a sort az Amsterdam Sinfoniettával, akit a Takács-Nagy Gábor által a világ élvonalába emelt Manchester Camerata követ Vigh Andrea és Várdai István közreműködésével. A Hansjörg Schellenberger által dirigált Concerto Budapest Simon Izabellával és Várjon Dénessel lép színpadra, az Új Magyar Kamarazenekar partnereként Mischa Maisky ad koncertet, a Bécsi Szimfonikusok élén pedig Charles Dutoit érkezik Budapestre. A sort decemberben a Bécs-Berlin Kamarazenekar az orosz zongorista, Gyenisz Macujev szólójával, valamint a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása, Tarkövi Gábor közreműködésével zárja.

A Tiszta barokk című bérlet keretében Jordi Savall & Le Concert des Nations, Rachel Podger és a Felvilágosodás Korának Zenekara, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, a Balthasar-Neumann Choir & Ensemble, Máté Balázs és az Aura Musicale, valamint Dobozy Borbála csembalóművész lép a Zeneakadémia színpadára.

Külön bérletbe gyűjtötték a nagyteremre “hangolt” kamarazenét. A sorozatban a Várdai-Frankl duó már említett Beethoven-estje mellett Keller András, Klenyán Csaba és Várjon Dénes Bach és Bartók műveit gyűjtötte csokorba, a már Fenyő László csellistával felálló Kelemen-kvartett Vilde Franggal és Nicolas Altstaedt gordonkaművésszel Brahms G-dúr vonóshatosát játssza, a Kaposfesten nagy sikert arató argentin zongorista, José Gallardo pedig Kelemen Barnabással többek között Beethoven Kreutzer-szonátáját tűzte műsorra. Szintén ebben a bérletben szerepel az a hangverseny, amelyen Várdai István szólóban, duóban, trióban és kvartettben is fellép Szergej Krilovval (hegedű), Lars Anders Tomterrel (brácsa) és Nelson Goernerrel (zongora).

A Négyszer négyes nevű bérletben négy kvartett, a Brodsky, a Zehetmair-, a Kelemen- és a Belcea Kvartett lép színpadra neves szólista vendégekkel. A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának jövő évi hangversenyeit is bérletbe gyűjtötték: a válogatott diákokból álló egyetemi formációt olyan nagyságok fogják dirigálni, mint Vashegyi György, Kobajasi Kenicsiró, Pinchas Steinberg és Kocsis Zoltán, szólistavendégeik között pedig mások mellett Kelemen Barnabást hallhatjuk, aki Bartók I. hegedűversenyét adja elő.

Igazi kuriózumokat tartogat a dalesteket felölelő bérlet. A sorozatot a Zeneakadémia tanára, Halmai Katalin és Alszászy Gábor nyitja, május 24-én pedig két világsztár lesz az intézmény vendége: a cseh Magdalena Kozená napjaink legkeresettebb opera- és oratóriuménekeseinek egyike, akit ezúttal a japán származású zongoraművész, a Grammy-díjas Mitsuko Uchida fog kísérni zongorán. Az ősz folyamán az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny közönségdíjasát, az ukrán Tetyana Zsuravelt és nagydíjasát, a magyar Vörös Szilviát is hallhatjuk.

Jövőre is folytatódik a 10-15 éveseknek szóló Liszt-kukacok Akadémiája, valamint A tehetség kötelez nevű sorozat. Utóbbiban olyan szólista karrierjük kezdetén álló növendékek és feltörekvő együttesek mutatkoznak be a Zeneakadémia színpadán, mint Demeniv Mihály, Devich Gergely, a Musiciens Libres és a Nyári-kvartett.

A Zeneakadémia Koncertközpont új bérletei az egyes koncertekre szóló jegyekhez képest jelentős, 20 százalékos árelőnyt kínálnak, és legkésőbb az adott sorozat első koncertjének időpontjáig válthatók meg. A még 2014-ben megváltott bérletekre további 20 százalékos karácsonyi kedvezményt adnak.

Január 1-jétől elérhetők “á la carte bérletek” is, amelyekben szabadon összeállíthatók tetszőleges koncertsorozatok a koncertközpont saját rendezésű előadásaiból: a 3-5 hangversenyt felölelő ilyen bérletek 10-20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók. Újdonságként november 25-től ajándékkártyát is kibocsát a Zeneakadémia, mellyel a feltöltött összeg erejéig a teljes év kínálatából jegyek válthatók.

    Szabó Stein Imre elmondta: a Zeneakadémia új, 140 oldalas koncertmagazinja decemberben jelenik meg. A programajánlók mellett a füzetben körüljárják a “komolyzenei sztárság” kérdését, a témában megszólal a neves brit zenei író, Norman Lebrecht is, aki esszét írt a magazin számára.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.