Hodut János: “Tűzoltók vannak, nincsen férfi, nincsen nő.”

(Budaörs, 2014. december 21. – Budaörsi Infó) Hodut János 25 évig dolgozott hivatásos tűzoltóként. 1999 óta a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltóparancsnokaként dolgozik.

 

Hodut János a Budaörsi Infónak elmondta, hogy véletlenül lett tűzoltó. Nem volt külön indíttatása, hisz csak egy munkahelyet látott életének abban a szakaszában.

“Ahogy telt az idő, egyre jobban megszerettem ezt a hivatást, és ma már nem tudnám elképzelni, hogy mással foglalkozzak, mert jó érzés bajba jutott embereken segíteni.”

Évről évre megjelenik a legmegbecsültebb szakmák rangsora, és a tűzoltóság kiemelt helyen szerepel ezen a listán.

“Az erkölcsi megbecsülés nagyon fontos, azonban sajnos a hivatásos tűzoltók anyagilag abszolút nincsenek megbecsülve. Aki nem tud mellette valami más kiegészítő foglalkozást űzni,  az biztosan nem él meg a fizetéséből.”

 

tuzoltosag_bretzfeld

 

Az önkéntes tűzoltóság esetében azonban egyáltalán nincs fizetés. Akkor miért éri meg mégis önkéntesnek lenni?

“Önkéntesnek azért is jó lenni, mert az erkölcsi megbecsülés ugyanúgy megvan mint a hivatásosoknál. Emellett nem kell feladnia az embernek polgári foglalkozását, az önkéntes tűzoltói tevékenységet azzal párhuzamosan végezheti. Az emberek nem nézik hogy a tűzöltó önkéntes vagy hivatásos. A tűzoltó az csak tűzoltó, aki akárkiért a tűzbe menne.  Aki ezt a munkát hivatásként kezelni, az elfogadja, hogy nem ebből fog meggazdagodni.”

 

Káreseteknél előfordul, hogy személyi sérülés is találkoznak a tűzoltók. Hogyan lehet feldolgozni, az ilyen eseményeket?

“Az olyan káresteknél, ahol személyi sérüléssel, vagy halál esettel találkozunk, nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a sérültért. Csak így tud az ember tiszta lelkiismerettel hazamenni, és a munkát az ajtón kívül hagyni. Ha tudjuk, hogy mi mindent megtettünk akkor úgy kicsit könnyebb feldolgozni az ilyen dolgokat.”

 

hodutjanos

Hodut János

 

Mi történt az elmúlt 15 évben a tűzoltóságon, és milyen terveik vannak a közeljövőben?

 “Az elmúlt 15 év a műszaki technikai fejlesztésekről, és az emberek képzéséről szólt.  Akkor még csak 10-11 főből állt a csapatunk. Most, 2014-ben ennek több mint a duplája a létszámunk. A technikai fejlődésünk elsősorban az önkormányzat stabil anyagi támogatásának köszönhető. A következő években szeretnénk felújítani a tűzoltóság egyik részét, és 5 év múlva szeretnénk Ausztriából egy kombinált autót behozni, ami magasból mentési beavatkozásra is alkalmas. Budaörsön  nagy szükség lenne egy ilyen járműre, hisz amikor egy fa okoz egy balesetet, vagy a lakótelepen történik káreset, akkor a beavatkozásokat csak hagyományos létráról tudjuk végre hajtani. Ezeknek a feladatoknak az ellátására egy ilyen jármű sokat segítene a munkánkban.“

 

st_polten_tuzoltosag2

 

Amióta a Budaörsi Tűzoltó Egyesület önálló beavatkozó egység lett sokkal több feladatot kell ellátniuk mint eddig?

“A beavatkozó állománynak nem lett több munkája, viszont a vezetőségnek igen. Ez sok plusz papírmunkával jár, és sok ellenőrzéssel is.”

 

Budaorsi_tuzoltok_unnepseg__2014jul5

2014. Önálló beavatkozó egységgé avatási ünnepség

 

Milyen elismeréseket kaptak az elmúlt időben?

“A Pest Megyei Tűzoltó Szövetségtől a legrégebben itt lévő tagunk, Ratkai Gyula kapott nemrégiben egy  aranyérmet. Ez egy újonnan bevezetett szolgálati érem, amit ő kapott meg elsőként a megyében.

2014. május 10-én a Budaörs Fesztiválon pedig egy csapatzászlót kaptunk Budaörs város önkormányzatától, amit Wittinghoff Tamás polgármester úr adott át.
Ez a csapatzászló számunkra egy hatalmas elismerés.

Egy valahová tartozást, és megbecsülést jelent annak aki kapja, és aki adja, az azt mutatja hogy elégedett a munkával. A 125 éves évfordulónkra kaptuk meg ezt a csapatzászlót, és ez is bizonyította számunkra, hogy a város vezetése meg vannak elégedve, és reméljük hogy a lakosok is.”

 

tuzolto_zaszlo5

 

Milyen távlati tervei vannak?

“Most nyáron töltöttem be az 54-dik élet évemet, de egy pár évig még tervezek itt lenni, viszont fel kell fogni, hogy ez nem az öreg emberek sportja. Amikor fel kell szaladni a hatodik emeletre légző készülékkel az nem esik már jól. De úgy gondolom, hogy jó néhány évig azért még menni fog ez nekem.”

 

 A lánya, Hodut Éva is önkéntes tűzoltóként dolgozik Budaörsön. Mit szólt hozzá, hogy ezt utat választotta?

Természetesen nagyon örültem neki, Viszont teljesen ártatlan vagyok abban a kérdésben, hogy a lányom tűzoltó lett. Én egyik gyerekemet sem próbáltam munkavállalás vagy szabadidő tekintetében terelgetni közvetlenül.”

 

hoduteva2

Hodut Éva

 

A női tűzoltókra jobban vigyáznak egy káresetnél, nekik könnyebb feladatokat kell végrehajtaniuk?

„Egyáltalán nincs összefüggés aközött hogy milyen nemű az ember, nincs női beosztás a tűzoltóságnál. Én szoktam mondani, hogy tűzoltók vannak, nincsen férfi, nincsen nő.”

 

 

Felkerestük Hodut Évát is, aki ha nem az önkéntesként dolgozik a tűzoltóságon, akkor a Budaörsi Rendőrkapitányság sajtóreferense. 

 

Nem okoz számodra nehézséget, hogy édesapád a tűzoltó parancsnokod, amikor kivonultok 1-1 tűzesethez?

„Nálunk nem apa–lánya kapcsolat van édesapámmal amikor a tűzoltóságon vagyok. Nyilván egy nő másként áll helyt egy olyan munkában ami eredendően férfiakra van szabva. Nehéz helytállni, de mégsincs megkülönböztetés nő és férfi között.

Apukámnak sem azt mondom a tűzoltóságon, hogy apa, hanem azt hogy János, vagy parancsnok úr. Ott nincs helye ilyesminek, azt kívül kell hagyni.”

 

budaori_onkentes_tuzoltosag

Budaörsi Önkéntes Tűzoltók 2014.

 

További sikeres munkát kívánunk a Hodut családnak, és a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek is.

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.