Mikulás kalandjai – Hull a pelyhes mese-sorozat

(Budaörs, 2014. december 18. – Budaörsi Infó) 2014. december 13-án volt a “Hull a pelyhes” mese és rajzpályázat eredményhirdetése. A Budaörsi Infó úgy döntött, hogy felkarolja ezt a pályázatot, és bemutatja az olvasóinak az elkészült írásokat és rajzokat. Megéri megnézni.

 

 

 

Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Felkészítő tanár: Kuszmann Nóra

A Mikulás kalandjai

(3. a osztály)

Az alkotók:
Anducska Kemény Tardos, Czégény Orsolya, Csenger Adél, Csigo Petra Annamária, Egervári Enéh Cecília, Endreffy Réka Karolt, Farkas Csanád Gergely, Teldhoffer Bálint, Fenyves Gréta Karina, Gullyás Csaba, Imre Zsófia, Jámbor Gréta, Kállai – Bálint Bálint, Máthé Mátyás, Nagy Szonja Katalin, Ollero Maximo Valerio, Pandula István, Pelcz Antal Domonkos, Pack Rozália, Szendi Júlia, Takács Eszter Róza, Thomka Lilla, Tóth Áron Tivadar, Veréb Szabolcs Bulcsú

 

hull_a_pelyhes_mikulas_kalandjai8

 

Égből az iskoláig

A Télapó befejezte decemberi munkáját, nyugalomba helyezte magát és ágyból nézte a tévét.

Egyszer csak énekszó ütötte meg a fülét. A fejéhez csapott. Jaj-jaj te fehérszakállas megfeledkeztél a Mindszenty-s gyerekekről!

Fel akart állni de véletlenül rálépett egy játék autóra, a kocsi meg elkezdett gurulni és csak gurult-gurult.

A Télapó le akart szállni, de nem sikerült neki ezért ráhuppant egy óriásbabára. Szerencsére nem ütötte meg magát. Amikor fel akart állni meghúzta a hátát, ezért gyógyvizes fürdőt kellett vennie. Sőt még az egyik manóját is megkérte, hogy masszírozza meg a hátát. Sajnos az idő haladt, nem volt több ideje magával foglalkozni.

Gyorsan befogta hát a hét rénszarvasát, elővette az ajándékszállítási GPS-t és útnak indult. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy az egyik állat pöttyösödik, sántít és csúnyán köhög.

– Így nem mehetünk tovább! Nyomban légimentőért telefonált és hívta a szarvaskölcsönzőt. Szarvascsere után a Miki folytatta útját az iskolához. Mivel rájuk borult az éjszaka nem láttak semmit zseblámpájuk sem volt, és mindennek a tetejébe lefagyott az alkalmazás. A sötétségben ennyit olvastak le az alattuk levő sárga épület oldaláról: Mind… Római Katolikus Általános Iskola. Ez az az iskola! – kurjantott a piros ruhás. S ekkor gyönyörű nótaszóra lett figyelmes.

Az épületet körüllengte a jóság-illat.

 

hull_a_pelyhes_mikulas_kalandjai7

 

Mikulás az ablakba

Na nézzük csak meg, hogy történik-e itt valami érdekes?

Ezek a fiúk folyton azon veszekednek, hogy ki menjen ki előbb az udvarra. Az ebédnél mindenki lökdösődik, hogy ki álljon elől, a lányok meg csúfolódnak. Ezen okból kifolyólag, Matyi bántalmazni kezdte Toncsit. Ő hasonlóképp válaszolt a durvaságra. Végül Toncsi került ki győztesként a dulakodásból.

A tanító nénijük elszomorodott: – Ez az én osztályom? Egy beírás itt, egy intő ott, volt Nóra néni válasza.

Uram atyám ezeknek a gyerekeknek csak virgácsot hozok! Na, kapnak még egy esélyt! Megnézem, hogy viselkednek énekórán, hátha szépen tudnak dalolni!

 

 hull_a_pelyhes_mikulas_kalandjai6

 

A jó osztály

No, lássuk csak, mi a helyzet az órán? Óh! Ez egy ének óra. Nagyon szeretem a zenét. Megadom a hangot! – szórakozott Maxi.

Kisfiam! Nagyon vicces vagy. Torkolta le a tanítónéni. Inkább vedd a pocakodba a levegőt, és nyisd a szád!

Nóra néni megadta az igazi hangot. – Az osztály énekelni kezdett. De jaj! A 24 gyerek 24 hangon kornyikál. Mikulásnak csak úgy csengett a füle a borzadálytól.

– Hát innen menekülni kell, míg nem késő. Ezek se viselkedni, se énekelni nem tudnak!

Nóra néni megsejthetett valamit, mert dühödten rájuk szólt: – Szegény Télapónak meg fog fájdulni a feje!

– A gyerekek elszégyelték magukat, s koncentrálni kezdtek. A dallam ezúttal kristálytisztán, és 2 szólamban csendült fel, a Morgen kommt der Weihnachtsmann-t énekelték. Ó, de szép, csak én nem tudok németül. No sebaj! A zene a szeretet dallama. Szívét öröm járta át, mert ő ilyen gyerekeknek szeretett volna ajándékot hozni. A rénszarvasok közé csapott, s indult is az osztályba.

 

hull_a_pelyhes_mikulas_kalandjai5

 

Célra érkezés

– Hű, de jó, hogy megtaláltam az iskolát – szusszant nagyot Mikulás. Már csak 43.913.257. helyet kell bejárnom! Ráadásul megint az ablakon kell berepülnöm ezzel a nagy szánnal, mert nem találtam parkolóhelyet a Mindszenty közelében.

Hupsz! Kicsit meghúztam a visszapillantót! No sebaj! Miután a szánkó sikeresen landolt, Mikulás zajosan kotorászni kezdett a puttonyában.

– Itt van a gyerekek ajándéka. Ezeket a padba rakom. Jaj mekkora itt a káosz! Hívjuk fel a katasztrófa elhárítást! Hova fér így az ajándék? Jó lesz itt fociskártya-hegy tetején. „De most jött csak a neheze. Hová rejtsem ezt a csomagot? Megvan! A tábla mögé Nóra néninek! De oda hogy rakjam fel? Megpróbálok felmászni rá. Csakhogy a tábla láncokkal és fogaskerekekkel működik. Ha nagyobb súly kerül rá automatikusan elcsúszik. Márpedig Mikulás nem pehelysúlyú.” A tábla lecsúszott, ő meg a földre pottyant. Au! – Jajdult fel Mikulás. – Ez nem sikerült! És még a popóm is beütöttem.

Képtelen vagyok megszokni ezeket a modern iskolai kütyüket! – Ejnye főnök! Pedig neked is meg kellene tanulnod a korral haladni. – szólt az egyik manó, miközben egy akrobata ügyességével tornázta fel magát a magasba. – úgy látom, ezzel is megvolnánk, – állapította meg Szent Miklós utóda. De vajon én kitől kapok gyógykenőcsöt a fájós tomporomra? – tette hozzá eltűnődve.

 

hull_a_pelyhes_mikulas_kalandjai4

 

Az osztály öröme

Csakhogy nem volt több ideje ezen gondolkodni, mert meghallotta a gyerekek hangoskodását és lépteit. Gyorsan megpróbált elillanni, de palástja beakadt Adél padjába. Adél próbálta kiszabadítani még Toncsi erejét is bevetettük, viszont ehhez Nóra néni kellet!

Kiszabadította! A palást lyukas lett ugyan, de volt még sok gombunk technika óráról és megvarrtuk a szakadást.

ERRE A Mikulás azt mondta: – Ho-ho.. hó! Ilyen szép gombjaim még sosem voltak… Gyertek el a gyáramba és tanítsátok meg varrni a manóimat! Az osztály örömmel elfogadta a meghívást!

Egy hónap múlva valóban meglátogatták a fehő kunyhójában. Elénekelték neki a Morgens kommt der Weihnachtmannt-t.

– Na tetszett? – kérdezte az osztály. – Én nem tudok németül! – vallotta be a Mikulás. – Nem? Akkor elénekeljük magyarul! – Az jó lesz. – mosolygott Miki és meghallgatta a magyar változatot is. A dal végén pedig átadtak neki egy popsi krémet.

A Mikulás elhatározta, hogy jövőre is megajándékozza ezt az osztályt.

VÉGE

 

hull_a_pelyhes_mikulas_kalandjai3

hull_a_pelyhes_mikulas_kalandjai2

hull_a_pelyhes_mikulas_kalandjai

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.