Új rendszerváltást követeltek tüntetők Budapesten

Új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek kedden a József nádor téren kezdődött civil szervezetek által rendezett tüntetésen.

 

A rendezvény elején közölték: a megmozdulás fő célja, hogy összefogja az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat.

Gács Anna, az oktatási hálózatok közös szónoka a teret megtöltő tömeg előtt a kormány oktatási politikáját bírálva úgy fogalmazott: új magyar köztársaság megteremtése a cél, amelyben mindenkinek egyenlőek az esélyei.

Résztvevők a József Nádor téren a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok demonstrációján, amelyet Nincs hova hátrálnunk! címmel tartanak Budapesten

Résztvevők a József Nádor téren a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok demonstrációján, amelyet Nincs hova hátrálnunk! címmel tartanak Budapesten

A beszédeket követően a tüntetők a Széchenyi utcán át – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) székházának érintésével – a Kossuth Lajos térre, pontosabban az Alkotmány utca és a tér találkozásához vonultak. A résztvevők teljesen megtöltötték a Kossuth Lajos tér Parlament és Alkotmány utca közötti részét.

nincs_hova_hatralnunk_demonstr_tuntetes_bp_2014dec16

A helyszínen felállított színpadról mások mellett Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: a “köznevelés hajója nagy sebességgel” távolodik attól a céltól, ami felé indították.

Az elnök összefogásra buzdított, annak érdekében, hogy sikerüljön megálljt parancsolni “ennek az eszetlen rombolásnak”. Szólt arról is, hogy elkerülhetetlennek látja a sztrájkot a közoktatásban. Megjegyezte, hogy a pedagógusoknak is van felelőssége abban, hogy elhitték a kormány ígéreteit.

Krasznahorkai Emma, a Nem Némulunk el! csoport képviseletében arról beszélt, hogy nem csak a kormány, de az ellenzék is felelős a jelenlegi helyzetért, ezért a “korrupt” pártok helyett önszerveződő civil csoportokra van szükség országszerte.

Szavai szerint nem új pártra, hanem új választási rendszerre van szükség és fel kell állítani egy alternatív parlamentet és kormányt, amelyről a jelenlegi is példát vehet. “Lesz itt még forradalom” – hangoztatta Krasznahorkai Emma.

nincs_hova_hatralnunk_demonstr00_tuntetes_bp_2014dec16

Iványi Gábor metodista lelkész beszédben szólt arról, hogy hisz abban, van esély az igazság helyreállítására, a méltányosság győzelmére.

“Hiszem, hogy az utánunk következők nemzedéke ismét széleskörű párbeszédbe kezd, és új társadalmi közmegegyezés, valódi alkotmányt teremt” – fogalmazott.

A felszólalók egyebek mellett bírálták a kormány oktatás-, szociális és egészségpolitikáját, valamint azt hangsúlyozták, hogy a jelenlegi rendszer leváltáshoz összefogás szükséges.

nincs_hova_hatralnunk_demonstr2_tuntetes_bp_2014dec16

A tüntetés kezdete előtt egy csoport tagjai, köztük Budaházy György megpróbálta megzavarni a rendezvényt, de a rendőrök kikísérték őket a József nádor térről.

A vonulás közben a tömeg egy része a Nádor utcán keresztül érte el a Kossuth Lajos teret, és a Parlament lépcsőjénél állt meg. A beszédek alatt dulakodás alakult ki a rendőrök és a tüntetők között, az MTI tudósítóinak tapasztalata szerint legalább egy embert kiemeltek és elvittek.

A szervezők többször is felszólították a rendbontókat, hogy hagyják abba a “provokálást”, mert egy békés tüntetésen vannak, de néhányan a rendezvény vége után is a Parlament lépcsőjénél maradtak.

nincs_hova_hatralnunk_demonstr3_tuntetes_bp_2014dec16

A Nincs hova hátrálnunk! címmel meghirdetett demonstrációt a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport szervezete, a tüntetéshez mintegy kéttucat civil szervezet is csatlakozott.

 

 

 

Több vidéki városban tüntettek a budapesti demonstrációhoz csatlakozva

 

Több vidéki városban tüntettek kedd este a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok budapesti demonstrációjához csatlakozva.

Miskolcon mintegy százan vettek részt a demonstráción, a kormány távozását, a parlament feloszlatását, a képviselők elszámoltatását követelték.

Csécsi Szabolcs, a Miskolcnak Hangja Van!-csoport nevében azt mondta, a tüntetők létszáma mutatja, az ország lassan ébred, de előbb-utóbb sokan átlátják majd a helyzetet. Hozzátette, a saját kezükbe kell venni a sorsukat, mert már “nincs több bőr, amit lenyúzzanak a magyarokról”. Kiss Petra Sára, a Nem Némulunk El! csoport tagja felsorolt több, a nőket, szegényeket, hajléktalanokat, kisebbségeket ért “hátrányos döntést”.

Nyíregyházán több mint kétszázan tüntettek, demonstrálók között sárga rózsákat osztottak ki, egyesek uniós és amerikai zászlókat tartottak a kezükben, majd egy nagy magyar zászlót feszítettek ki. A szónokok a jövő évi költségvetés és a politikusok “urizálása” ellen tiltakoztak, valamint szót emeltek a fiatalok külföldre vándorlása ellen.

Békéscsabán a “demokráciát felszámoló Orbán-rezsim” ellen tiltakoztak. Bod Tamás, az Együtt – A Korszakváltók Pártjának gyulai elnöke azt mondta: az embereknek elegük van “a politikai alapon milliárdossá lett politikusokból”.

Körömi János szociális munkás, addiktológiai szakember a mélyülő szegénységről, a felszámolt szociális védőhálóról és az egyre növekvő számú éhezőről, pszichiátriai és szenvedélybetegről beszélt. Szerinte a jövő évi költségvetés tovább ront az emberek szociális helyzetén.

Sopronban az egyik szervező, Szalai László 60-70 ember előtt arról beszélt, hogy ígéretekből, irreális törvényekből és korrupcióból nincs hiány Magyarországon, miközben egyre több embernek okoz gondot a mindennapi megélhetés, és egyre többen élnek mélyszegénységben.

Egy másik szervező, Jakál Adrienn azt mondta: “álomországban mindenki jól él, de Magyarországon csak a Fidesz él jól, ezért ideje felébredni”.

Résztvevők a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok demonstrációján, amelyet Nincs hova hátrálnunk! címmel tartanak Debrecenben, a Baltazár Dezső téren

Résztvevők a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok demonstrációján, amelyet Nincs hova hátrálnunk! címmel tartanak Debrecenben, a Baltazár Dezső téren

A debreceni tüntetésen, amelyet az Y-GEN Egyesület szervezett, száz ember előtt a szónokok az ország nehéz helyzetét ecsetelték, amelyért a kormányt tették felelőssé. A munkanélküliség növekedését, az elszegényedést, a közoktatás “felforgatását”, a segélyezés átalakulását, a fiatalok elvándorlását említették.

Százhalombattán mintegy ötvenen tiltakoztak a kormány intézkedései ellen – tájékoztatta a demonstráció egyik szervezője az MTI-t. Egyebek mellett a költségvetést, az M0-s autóút és az autópályák főváros közeli szakaszainak fizetőssé tételét, valamint a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló döntést tették szóvá.

Szegeden a mintegy 300 tüntető között többen táblákat tartottak a magasba, melyeken a “Korruptak jutalma: Csillag Wellness!”, Dübörgő gazdaság, mélyülő szegénység!”, “Jogászállam helyett jogállamot!” felirat volt látható. A szónokok arról beszéltek, hogy a Fidesz “ki akarja facsarni az embereket”, és meg kell mutatni, hogy ezt nem hagyják.

A Szombathelyi tüntetésen Horváth Zsolt kisvállalkozó arról beszélt, hogy olyan politikusokra van szükség, akik “nem lopnak és nem hazudnak”, akiknek “nem büdös a munka”, akik nem az iskolapadból kerültek be a parlamentbe, hanem bizonyítottak a civil életben.

Teplán Tibor nyugdíjas rendőrtiszt szerint az Országgyűlés nemcsak a rendőröktől vonta meg a korkedvezményes nyugdíjat, hanem minden dolgozótól, akik fokozott terhelésnek volt kitéve.

A dunaújvárosi demonstráción Pochner László volt független önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a devizahitelezést az első Orbán-kormány engedélyezte, aztán az árfolyamgáttal és a forintosítással “átverik” az embereket. Szerinte a kormány az oktatás “szétverésével” jobbágyalapú társadalmat akar. Varga Éva szervező a kormányfő egy nyilatkozatára utalva kijelentette: az embereknek joguk van elkergetni kormányukat, amennyiben elégedetlenek munkájával.

A mintegy 150 résztvevő “Orbán takarodj!” és “Nem hagyjuk!” rigmusokat kiabálva átvonult a helyi Fidesz-irodához, ahol gyertyákat gyújtott.

A Szolnokon mintegy 150 tüntető előtt az egyik felszólaló azt mondta, oda jutott az ország, hogy több százezer gyerek éhezik, sok családnál nincs fűtés és várhatóan sokkal többen fognak megfagyni télen, mint tavaly. A szónokok fontosnak nevezték az összefogást, mondván: ha sokan tiltakoznak a kormány és a pártok ellen, akkor nem térhetnek ki a politikusok a követelések elől.

Résztvevők a Pécsnek hangja van! Facebook-csoport tüntetésén a 48-as téren

Résztvevők a Pécsnek hangja van! Facebook-csoport tüntetésén a 48-as téren

Pécsen több százan demonstráltak. A 48-as téren Heindl Péter jogász, történész azt hangoztatta, hogy érdemes tüntetni, már értek el részsikereket. Példaként említette, hogy nem vezetik be az internetadót, s hogy Fodor Ibolya pécsi önkormányzati képviselő kilépett a Fidesz-KDNP frakcióból. Nemes Balázs, a Közfelháborodás napja elnevezésű fővárosi tüntetés szervezője azt hangoztatta, hogy az emberek modern, barátságos országot szeretnének, “nem olyat, amelyet kiskirályok irányítanak”. Azt mondta, az ellenzéket is le kell váltani, mert “asszisztál a mostani hatalom legitimálásához”. A Színház térten Hadházy Ákos szekszárdi LMP-s politikus arra szólította fel az embereket, hogy figyeljenek a korrupciógyanús esetekre, hívják fel azokra a hatóságok és a sajtó figyelmét.

Több külföldi városban is hirdettek tüntetést helyi magyarok. Bécsben 40-50-en demonstráltak,  Magyarország az EU-hoz tartozik, Stop Paks 2, Stop Fidesz – ilyen és ehhez hasonló szövegű transzparenseket emeltek a magasba. Párizsban negyven magyar fiatal fejezte ki nemtetszését a kormány politikájával szemben, a kint tanuló magyar diákok által szervezett megmozdulás a 2010-es választások óta történt “számtalan antidemokratikus intézkedés” ellen tiltakozott.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.