Lengyel lap: Oroszország be nem jelentett hadgyakorlatot tartott a NATO határán

Oroszország a Nyugat által valószínűleg nem észlelt többnapos hadgyakorlatot tartott a múlt héten a Lengyelország északi határánál fekvő, Oroszországhoz tartozó, de attól földrajzilag elkülönült Kalinyingrádi területen, ahol újból felbukkantak a nukleáris robbanófejjel is felszerelhető Iszkander-M típusú rövid hatótávolságú harcászati rakéták – adta hírül kedden a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

 

A lengyel újság – orosz sajtóértesülésekre hivatkozva – azt írta, hogy a december 5. és 10. között rendezett manővereken 9 ezer katonát és több mint 600 harci eszközt, köztük 250 harckocsit és 55 hadihajót mozgósítottak, s részt vett a gyakorlatokon a tüzérség és a légierő is.

A kalinyingrádi katonai kerületben bejelentés nélkül tartott hadgyakorlatot a lap szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen rendelte el. Oroszország a gyakorlatról csak utólag, hétfő este tájékoztatott. Az orosz média szerint a manőverek fő célja a térségben állomásozó egységek harckészségének meglepetésszerű ellenőrzése volt. Az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatából kitűnik, hogy védelmi és támadó hadműveleteket egyaránt gyakoroltak.

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium elzárkózott a választól a Rzeczpospolita kérdésére, hogy tudott-e az orosz műveletről. A lap megjegyzi, az ügyről a NATO sem nyilatkozott, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem értesült a hadgyakorlatról.

A lap megszólaltatta Romuald Szeremietiew volt nemzetvédelmi miniszterhelyettest, aki hangsúlyozta, az 500 kilométeres hatósugarú Iszkanderek nemcsak egész Lengyelországot, a balti országokat, Fehéroroszországot, hanem Nyugat-Ukrajnát is elérhetik. Szeremietiew ezzel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, tekintettel a lengyel légvédelmi rendszer állapotára.

Igor Korotcsenko ismert orosz katonai szakértő a lap megkeresésére azt mondta, hogy a NATO sem a hadgyakorlatot, sem az Iszkandereknek a katonai körzetbe történt szállítását, sem az ott végzett rakétakísérleteket nem észlelte. “Moszkva bebizonyította, hogy képes egy ilyen nagy katonai művelet észrevétlen végrehajtására közvetlenül a NATO határán” – nyilatkozott a lapnak Korotcsenko, hozzátéve, hogy “a lengyelek nyugodtan alhatnak, nem gyakoroltak atomtámadást Varsó ellen”.

Az orosz szakértő szerint a művelet célja a felkészülés volt arra az esetre, ha a NATO Lengyelország felől megpróbálná elfoglalni a Kalinyingrádi területet. Korotcsenko szerint a gyakorlat után az Iszkandereket el is szállították a térségből.

A lap felhívja a figyelmet, hogy múlt kedden Litvánia fokozott harckészültséget rendelt el a Balti-tenger térségében észlelt fokozott orosz katonai aktivitás miatt, az akkoriban a Kalinyingrádi területen zajló orosz hadgyakorlatról viszont senki nem értesült.

Lengyelország és a három balti állam már tavaly decemberben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy értesüléseik szerint a Kalinyingrádi területben Iszkander rakétákat telepítettek. Vlagyimir Putyin azonban akkor határozottan cáfolta ezt.

2011-ben Dmitrij Medvegyev orosz elnök jelentette be Iszkanderek telepítését a nyugat-oroszországi régióba, és azt az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítésével szembeni intézkedésnek nevezte.
http://www.rp.pl/artykul/29,1165296-Przegapione-manewry-Rosji.html?p=1

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.