Tavasszal kivirágzik a Patkó utcai park

(Budaörs, 2014. december 15. – Budaörsi Infó) Az elmúlt hetekben látható nyoma volt annak, hogy a lakótelepen, a Patkó utcai parkban valamilyen munkálatok folynak, így a Budaörsi Infó utána járt, hogy mire számíthatnak azok, akik azon a területen sétáltatják a kutyáikat.

 

Felkerestük Szűcs Barbarát, aki zöldfelületi beruházó mérnökként dolgozik Budaörs Város Önkormányzatánál, és Szabó Imrét a BTG parkfenntartási vezetőjét is, hogy megtudjuk, hogy milyen újdonságokra számíthatunk a közeljövőben.

 

szucs_barbara_szabo_imre

Szűcs Barbara és Szabó Imre

 

Szűcs Barbara a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Patkó utcai parkban valóban zajlottak munkálatok az elmúlt időben, azzal a céllal, hogy szebbé tegyék Budaörsöt.

„A Patkó utcai parkot virágültetéssel szeretnénk szebbé varázsolni. Ez az új virágos felület az év 365 napjából 40 napot fog virágozni. Ez az összefüggő zöld felület 8000 nm, amiből 276 nm-t ültettünk be hagymás virágokkal. Nem  lesz teljesen összefüggő amikor kivirágzik, úgy terveztük, hogy átsétálható legyen.”

 

patko_park_virag_ultetes

A virágosítás tervrajza

 

Milyen virágok fognak nyílni ezen a területen, és mikor?

„Tulipán, krókusz és puskinia vegyes színes hagymás növények, amelyek négy-öt éves ciklusban fognak virágozni. Amikor elvirágoznak, akkor lekaszáljuk, és az év 320 napjában továbbra is zöldfelületként fog üzemelni a park. A virágok március-áprilisban fognak kinyílni.”

 

 

Szabó Imre a BTG parkfenntartási vezetője hozzátette, hogy a kiültetés levezénylését a BTG végezte.

„Magát a technológiának a biztosítását egy holland magyar cég biztosította, aki ide szállította Hollandiából azt a gépezetet, ami speciálisan ezt a fajta ültetést el tudja végezni, és utána a fenntartását pedig majd a BTG fogja ellátni. A fűkaszálás és a növények vizsgálata is a mi feladatunk lesz.”

 

Milyen növényvizsgálatot fognak végezni, és erre miért van szükség?

„Eredésvizsgálatot fogunk végezni. Ebből tudjuk majd meg, hogy a beültetett mennyiség milyen százalékban eredt meg, így tudjuk majd a garanciát érvényesíteni, amit a holland cég felvállalt.”

 

Annak ellenére, hogy beültetésre kerül ez a terület, a Patkó utcai parkban lehet még kutyákat sétáltatni?

„Semmilyen növény nem kutya-kompatibilis. Minden növény érzékeny ha a kutyák lepisilik, vagy szétugrálják. Amikor tavasszal ezek a növények elkezdenek  kibújni, akkor helyezünk ki tájékoztató táblákat, amikre ki lesz írva, hogy mennyi ideig fognak virágozni a növények és, hogy fokozottan ügyeljenek a kutyafuttatásnál.

Ha megoldódna a kutyafuttató-kérdés a környéken, akkor szeretnénk kutyamentessé tenni ezt a parkot, és klasszikusan szeretnénk parknak használni, de csak ha létrejön egy új kutyafuttató.

Budaörsön ez az egyik legnagyobb olyan összefüggő zöldterület, főleg itt a lakótelepen, ami nagyon látványos a rálátási lehetőségek miatt, és az átutazók száma miatt is.”

 

patko_park_virag_ultetes2

A virágosítás látványterve

 

 

A hagymák már el vannak ültetve, és 4-5 évig virágosabbá varázsolják majd a Patkó utcai parkot. Márciusban majd kiderül, hogy mennyire tudnak rá vigyázni a budaörsiek, és természetesen az oda járó kutyusok.

 

 (Budaörsi Infó)

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] év elején elkészülnek. Ha sikerül megvalósítani ezt a tervet, akkor valószínűleg a Patkó utcai zöldfelület teljes parkosítása sem okoz majd problémát a kutyásoknak, hisz lesz hová vinni a négylábúakat […]

  2. […] 2015. április 24. – Budaörsi Infó) 2014. decemberében arról olvashattak internetes portálunkon, hogy a lakótelepen, a Patkó utcai parkban virágültetéssel varázsolják szebbé a környezetet. Akkor láthattuk a terveket, most pedig már látható az […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.