Információk a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésről budaörsieknek

(Budaörs, 2014. december 16. – Budaörsi Infó) A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésről közmeghallgatást tartottak a Városházán 2014. december 15-én, hétfőn 18 órai kezdettel. A BTG és a sajtó munkatársain kívül más nem volt jelen. Összegyűjtöttük azonban a fontosabb információkat, ami érintheti a budaörsieket.

 

Budaörsön eddig 29 darab szelektív hulladékgyűjtő sziget állt rendelkezésre azért, hogy a budaörsiek meg tudjanak válni a háztartásban feleslegessé vált műanyag palackoktól, flakonoktól, a papírhulladéktól, a társított italos dobozoktól, az alumínium dobozoktól és az üvegpalackoktól.

Az új rendszernek köszönhetően, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés keretében, az ingatlan elől két különböző színű zsákban két anyagfajtát (papírt és műanyagot) fog elszállítani a BTG.

 

A sárga színű zsákban PET palackot, a műanyag (háztartási, kozmetikai) flakonokat, nylon zacskókat és szatyrokat lehet majd kirakni.

 

Az átlátszó falú, vastagabb anyagú zsákba a papírhulladékot és a társított italkarton kimosott, “kupaktalanított” és összenyomott dobozait kell bele rakni. Nagyobb terjedelmű, kartonpapír, kartondoboz esetén elfogadják a rendezetten összekötegelt, zsák mellé helyezett formát is.

 

Az elszállítás minden esetben a szemétszállítási napon történik. Páros héten a papírt, páratlan héten a műanyagot szállítják el. A hetek és a szállítások rendszerében segít eligazodni az alábbi 2015. évi naptár:

 

naptarBTG

 

Az üveg- és fémhulladék gyűjtése – balesetvédelmi és higiéniai okok miatt –  továbbra is az eddig működő szigetek segítségével valósul meg.

Ezeken a szigeteken viszont 2015. év március 1-étől, kizárólag üvegpalackok, befőttes üvegek, alumínium italos dobozok és konzervdobozok helyezhetőek el. Ott, ahol családi házas övezetben társasház is található, a közeli szelektív gyűjtőszigeten továbbra is maradnak a négy szelektív hulladékfajta gyűjtésére alkalmas konténerek.

 

 

 

 

naptarBTG2

 

Benkovics Gábor környezetvédelmi csoportvezető a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 2015. január 1-jén indul a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budaörsön, ami részben törvényi kötelezettség.

 

btg

Benkovics Gábor

 

“A  törvényi előírás szerint a családi házas övezetekben be kell vezetni a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, azonban  ez a lakótelepre és a társasházakra nem vonatkozik. A gyűjtőszigetek meg fognak szűnni előbb utóbb, viszont márciusig még megtalálhatóak lesznek mindenhol.”

 

Miért van szükség a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésére?

“A szelektív hulladékgyűjtő szigetek segítségével összegyűjtött hulladék minősége nem felelt meg az elvárásoknak és a tisztasága sem volt megfelelő, más hulladék is belekerült a szelektíven gyűjtöttek közé. Sokszor illegálisan nagy mennyiségű szemetet is leraktak a hulladékgyűjtő szigetek mellé.”

 

Mikor kezdődik Budaörsön a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés?

2015. január 5-én indul az első járat, ekkor a papírhulladék kerül elszállításra.

2014. december 16-tól kezdik el a BTG munkatársai kiosztani a hulladékgyűjtéshez szükséges zsákokat, és december 28-ig, reményeink szerint, minden háztartásba el fog jutni.”

 

Mit tartalmaz majd a csomag amit kapnak a lakók és mennyibe fog kerülni?

“A csomag tartalmaz negyedévre való sárga és átlátszó színű zsákokat, és egy tájékoztatót arról, hogy mikor milyen hulladék begyűjtése történik. Ha esetleg valaki nem kapná meg a zsákokat, attól azt kérjük, hívja fel a BTG -t, és szóljon a problémáról, amit mi természetesen orvosolni fogunk.

A fent említett szemetes zsákokért a budaörsieknek nem kell fizetni, térítésmentesen kapja meg lakosság, mert az önkormányzat finanszírozza a költségeit.”

 

btg_kozmeghallgatas2

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos közmeghallgatás Budaörsön,
2014. december 15.

 

Az első negyedév egy próbaidőszak lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésben Budaörsön. Az ez időtájt esetlegesen felmerülő problémákra a BTG munkatársai keresnek majd megoldást, hogy tökéletesen működhessen a rendszer a továbbiakban.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

 

facebook:

3 hozzászólás

  1. […] A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésről közmeghallgatást tartottak a Városházán 2014. december 15-én, hétfőn 18 órai kezdettel. A BTG és a sajtó munkatársain kívül más nem volt jelen. Összegyűjtöttük azonban a fontosabb információkat, ami érintheti a budaörsieket – írja a budaorsiinfo.hu. […]

  2. […] Elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját a képviselő-testület 2014. december 17-én tartott rendkívüli ülésén. Egyúttal döntöttek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés első ütemének elindításáról is (az ezzel kapcsolatos tudnivalókat és részleteket megtalálják korábbi cikkünkben). […]

  3. […] (Budaörs, 2015. január 8. – Budaörsi Infó/MTI) A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A budaörsi szabályozás részleteiről a Budaörsi Infó januári számában találnak egész oldalas cikket. Korábbi cikkünk a témában itt található. […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.