Útdíjegyeztetés – Wittinghoff Tamás: Csúsztat a minisztérium

(Budaörs, 2014. december 15. – Budaörsi Infó) Egyáltalán nem tükrözi a polgármesterek álláspontját az a közlemény, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adott ki a mai, az útdíjrendszer megváltoztatásáról szóló egyeztető tárgyalásokról. A jelenlévő fővárosi és agglomerációs polgármesterek ugyanis pártállástól függetlenül, egyöntetűen elutasították az M0-ás körgyűrű és a bevezető autópálya szakaszok fizetőssé tételét – áll Wittinghoff Tamás polgármester a Budaörsi Infónak eljuttatott közleményében.

 

„Az egyeztető tárgyalásokon résztvevő polgármesterként döbbenten olvastam azt a közleményt, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bocsátott ki a tárgyalásokról.

Az első mondatban az szerepel, hogy Fónagy János, a minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára „tájékoztatta” a megjelent polgármestereket.

Minket nem egy tájékoztatóra, hanem egyeztetésre invitáltak. Kétségtelen, hogy az államtitkár úr felolvasta a médiából már ismert kormányzati álláspontot. A lényeg azonban ez után következett: mintegy másfél órán át valamennyi polgármester, köztük többségében kormánypártiak, végeláthatatlanul sorolták ellenérveiket, tiltakozva az M0-ás körgyűrű és a bevezető autópálya szakaszok fizetőssé tételének terve ellen.

Valóban elhangzott többek részéről, hogy elfogadhatónak tartják az autópályák használatának arányossá tételét. Vagyis, ha egy autós pl. csak a Pest megyei utakat használja, akkor az fizessen jóval kevesebbet, mintha az egész országra érvényes matricát vásárolna.

De ebből egyáltalán nem következik az, hogy ne maradhatna továbbra is ingyenes az M0-ás körgyűrű és a bevezető autópálya szakaszok.

A minisztérium közleménye azt a látszatot kívánja kelteni, mintha a tárgyaláson a településeik érdekeit képviselő polgármesterek egyetértettek volna a kormányzat valamennyi javaslatával. Holott ennek pontosan az ellenkezője történt.

Ezért a magam, és polgármester társaim nevében határozottan tiltakozom a tárgyalásokon történtek meghamisítása ellen.

Megütközéssel fogadtuk azt is, hogy mindössze 1,7 milliárd forintos bevételt remélnek attól az intézkedéstől, amely súlyosan veszélyezteti a peremkerületekben és az agglomerációban élők nyugalmát.

Az agglomerációs települések vezetői csütörtökön tárgyalnak arról, mit tehetnének a kormány terveinek megakadályozása érdekében.

Wittinghoff Tamás

Budaörs város polgármestere”

(Budaörsi Infó)

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] Agglomerációs települések vezetői csütörtökön tárgyalni fognak arról, mit tehetnének azért, hogy megakadályozzák a kormánynak az útdíjrendszer megváltoztatására vonatkozó terveit – tájékoztatta Budaörs polgármestere hétfőn az MTI-t és a helyi médiát. […]

  2. […] tervéről, és az utólag összehívott, “egyeztetésnek nevezett fórumokon is biodíszletnek akarták felhasználni a polgármestereket“. Szerinte “nonszensz, hogy az agglomerációs települések éveken át küzdöttek […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.