Adótanácsadó: az új uniós áfaszabályok jelentős terhet rónak a kisebb cégekre

Növekvő bürokratikus terhekkel kell számolniuk a jövő évtől a külföldre elektronikus szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak, ami főként azokat a kisebb vállalkozásokat fogja sújtani, amelyek nem rendelkeznek kiterjedt nemzetközi hálózattal – hívja fel a figyelmet a Ryan amerikai adótanácsadó cég.

 

Közleményük szerint komoly adminisztrációs kötelezettséggel jár ugyanis az a január 1-jén hatályba lépő uniós szabályozás, amely szerint a cégeknek a szolgáltatás megrendelőjének államában is meg kell majd fizetni az áfát  például az interneten letölthető zenék, applikációk és játékok után. Az új uniós szabályozás célja az adóelkerülés visszaszorítása, mivel számos multinacionális cég, köztük például az Apple, az Amazon vagy akár a Google, jelentős hasznot húz abból, hogy csak a székhelyük szerinti országban kell – általában alacsony mértékkel – adót fizetniük.

A jövő évtől azonban azokban az országokban is meg kell fizetniük az adót, ahol a szolgáltatásaikat eladják. Ez a legtöbb európai országnak várhatóan jelentős költségvetési többletbevételt eredményez. Anglia például az új szabályozástól évente nagyságrendileg 370 millió euró többlet-adóbevételt vár. A Ryan szerint Magyarországon is jelentős mértékben növekedhet majd a költségvetés bevétele, mivel itt az áfa kulcsa európai viszonylatban is kimagasló.

Harcos Mihály, a Ryan adószakértője szerint a több országot felölelő adókötelezettségek teljesítése a kisvállalkozások részére várhatóan aránytalan terhet jelent majd. “Bár a szabályok lehetővé fogják tenni, hogy a magyar vállalkozások az adóbevallásukat továbbra is csak a magyar adóhatóságnak nyújtsák be, az adóbevallásban tételesen meg kell majd jelölni, hogy mely országokba és milyen értékben nyújtottak szolgáltatást, illetve az egyes célországokban milyen áfakulcs szerint és mekkora adójuk keletkezik” – ismerteti a szakértő a cég közleményében.

Már most látható, hogy a vállalkozásoknak a jelenleginél lényegesen több adatot kell majd szolgáltatniuk az adóhatóságnak, köztük olyanokat is, amelyek más országok adómértékeinek és adószabályainak ismeretét igénylik. Ráadásul a vállalkozásoknak adóbevallásaik alátámasztására olyan nyilvántartásokat kell majd vezetniük, amelyek alapján bármelyik érintett európai uniós tagállam adóhatósága ellenőrizni tudja a bevallott adó helyességét, és a nyilvántartásokat 10 évig meg kell őrizniük.

Azok a kisvállalatok és start-up vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek nemzetközi háttérrel, nincsenek más tagállamokban működő testvérvállalataik, csak úgy fognak tudni megfelelni az új szabályoknak, ha az érintett külföldi országok adószabályait ismerő külső tanácsadókat vonnak be. Egyes nemzetközi felmérések szerint az új szabályok a vállalkozások éves könyvelési költségeit akár átlagosan 500 euróval is növelhetik.

“Számos nemzetközi kezdeményezés van Európa-szerte az új szabályok hatálybalépésének elhalasztására, sokan ugyanis egyenesen arra számítanak, hogy a kisebb cégek nem fogják túlélni a megnövekedett bürokráciát. Mindezek ellenére egyelőre minden jel arra mutat, hogy 2015. január 1-jétől az eredeti elképzeléseknek megfelelően életbe fog lépni az új szabályozás” – idézi a közlemény Békés Balázst, a Ryan régiós vezetőjét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.