Felemás a nem azonos pártszínű polgármesterek és képviselő-testületek együttműködése

Az ország több települését összevetve felemásan alakul a nem azonos pártszínű polgármesterek és képviselő-testületek együttműködése: Ózdon még a bizottságok felállításáról sem sikerült dönteni, Szombathelyen a Fidesz-KDNP-nek egyeztetési kényszere van a független képviselővel, Szentesen, Gyöngyösön és Tapolcán viszont a pártérdekeken felülemelkedve tudják meghozni a döntéseket a képviselők – derül ki az MTI tudósítóinak beszámolóiból.

 

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint harmincnyolc olyan, tízezernél több lakosú város van, ahol az október 12-i önkormányzati választás után a polgármestert adó jelölőszervezetnek nincs többsége a képviselő-testületben. A fővárosban négy kerületben állt elő ilyen helyzet.

A Borsod megyei Ózdon a pártok állítása szerint mindenki konszenzusra törekszik, a héten megtartott első képviselő-testületi ülésen a Fidesz-KDNP és a Jobbik mégsem tudott megegyezni a döntéseket előkészítő bizottságok kérdésében. Janiczak Dávid jobbikos polgármester az MTI-nek azt mondta, csütörtökön folytatták az egyeztetéseket, számára úgy tűnik, közelednek az álláspontok mind a bizottságok, mind a szervezeti és működési szabályzat ügyében.

Fürjes Pál, Ózd korábbi polgármestere, a helyi Fidesz-KDNP-frakció vezetője úgy fogalmazott, a város érdekeit tartják szem előtt és igyekeznek megegyezésre jutni. Az első képviselő-testületi ülésen hét napirendi pontból ötöt elfogadtak. Két témában az előterjesztést nem fogadták el, véleménye szerint azért, mert azokat rosszul készítették elő. Ózdon a testületben nyolc Fidesz-KDNP-s, a polgármesterrel együtt öt jobbikos és egy MSZP-DK-s képviselő ül.

Szombathelyen a 21 tagú közgyűlésben a Fidesz-KDNP csak úgy tudta biztosítani a határozathozatalhoz szükséges többséget, hogy alpolgármesteri tisztséget adott Molnár Miklósnak, a testületben ismét egy listás mandátumhoz jutott Pro Savaria Egyesület jelöltjének. A közgyűlésben jelenleg 9 mandátuma van a Fidesz- KDNP-nek, ugyancsak 9 az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt-frakciónak, egy a Jobbiknak, egy pedig a Pro Savaria Egyesületnek.

A Pro Savaria és a Fidesz-KDNP a 2010-2014 közötti ciklusban választási szövetség alapján működött együtt, Molnár Miklós akkor is alpolgármester volt. Idén ősszel azonban a Fidesz nem kívánt szövetségre lépni a civil egyesülettel, így Molnár Miklós polgármesterjelöltként indult Puskás Tivadarral szemben, és jelenleg sem tagja a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának.

A helyzetnek, illetve a kialakult erőviszonyoknak tudható be az is, hogy a bizottságokban – amelyekben a korábbinál több döntés születik és kétharmaduk van a várost irányító erőknek – több külső helyet kapott a Pro Savaria, mint azt az egy mandátum önmagában indokolná. A szocialisták vezette ellenzék frakcióvezetője a közgyűlésen többször is kijelentette: törékenynek tartja a városvezetés többségét; nem rejtette véka alá, ha fordulat következne be, Molnár Miklós akkor is megtarthatná alpolgármesteri posztját.

Szentesen normális mederben folynak az önkormányzati döntéseket előkészítő egyeztetések – mondta a hatodik alkalommal a Csongrád megyei település polgármesterévé választott Szirbik Imre (MSZP), akinek csupán négy baloldali politikustársa dolgozik az város tizenöt fős képviselő-testületében. A polgármester úgy fogalmazott, a sikeres együttműködés “a két fél józanságán múlik”, és egyelőre úgy tűnik, mindenki a megoldásokat keresi. Közlése szerint felajánlotta az alpolgármesteri posztot a képviselő-testületben abszolút többséggel rendelkező Fidesznek, de azt most nem fogadták el.

Szirbik Imre szerint az igazi erőpróba a 2015-ös költségvetés elfogadása lesz, hiszen ekkor dől el, ki mit tud megvalósítani a kampány során tett ígértekből. Ugyanakkor hangsúlyozta a jobboldali képviselők felelősségét, hiszen húsz év helyi ellenzéki politizálás után rajtuk múlik, sikerül-e megteremteni az egyensúlyt a csökkenő önkormányzati bevételek és a szociális terület növekvő igényei között.

Gyöngyösön, bár alpolgármestert második nekifutásra sem sikerült választani, minden más kérdésben zökkenőmentesen, normális mederben zajlik a munka a képviselő-testületben – mondta Hiesz György, a város szocialista polgármestere az MTI-nek. Felidézte: a vele együtt hat MSZP-s, illetve hat jobbikos, valamint három fideszes képviselőből álló 15 tagú testületnek azt javasolta, hogy a Jobbik és a Fidesz is adjon egy-egy alpolgármestert, azt azonban nem támogatta a testület, miként azt sem, hogy ez esetben az MSZP kapja e tisztséget.

Hiesz György hozzátette: nemcsak helyben, hanem “magasabb szinten” is tárgyalnak a kérdés rendezéséről, így reményei szerint még az idén dűlőre jutnak az ügyben. Szavai szerint az önkormányzat működőképes.

Tapolcán a városi képviselők a pártérdekeken felülemelkedve a település érdekeit tartják szem előtt Dobó Zoltán (Jobbik) polgármester szerint. Az ősszel megválasztott testületben 11 képviselő és a polgármester dolgozik, az MSZP-nek kettő, a Fidesznek és a Jobbiknak öt-öt politikusa ül a testületben. A polgármester szavai szerint a képviselő-testületen belül kialakult arányokat tartották szem előtt a bizottságok felállításakor is, így a gazdasági bizottságnak szocialista, az ügyrendinek jobbikos, a humán bizottságnak és a településfejlesztési bizottságnak fideszes elnöke van.

Hozzátette: az egyik legfontosabb cél, hogy a tapolcai kórház ismét visszaszerezhesse korábban működő részlegeit, ebben a kérdésben pedig az ígéretek szerint minden képviselő a pártérdekeken felülemelkedve, a közösség érdekeit szem előtt tartva dolgozik majd – mondta Dobó Zoltán. Mint megjegyezte, a jövő évi költségvetés tárgyalásakor számít majd vitákra, hiszen ez minden település életében kardinális kérdés.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.