Michael Ende: Momo – zenés mesejáték a Latinovits Színházban

Michael Ende, Momo című zenés mesejátékának bemutatója 2014. december 10-én lesz a Latinovits Színházban. Rendezője Bereczki Csilla.

 

Michael Ende a Grimm testvérek óta talán a legnépszerűbb német író, akit gyermekkönyvei, meséi tettek ismertté. A Végtelen Történet varázslatos Fantázia birodalma könyvben és filmen egyaránt világsikert aratott. Gombos Jim és Puncs Pancs ugyanúgy sok gyerek számára ismerősek, mint a Varázslóiskola kis tanoncai, vagy éppen a kis Momo.

Momo egy különleges kislány: árva, de sohasem magányos. Egy dél-európai nagyvárosban a semmiből bukkan fel egy napon mezítlábasan, borzas hajjal, nagy férfikabátban. Egy réges-régi amfiteátrumban húzza meg magát, ahol a környékbeliek eleinte csodájára járnak Momónak, de nem sokkal később már barátjukként látogatják meg. Olyan ő, mint Thália istennő, olyan, mintha ihletet adna: mindenki másnál jobban tud hallgatni. A társaságában mindenkinek jobb kedve lesz, a gyerekek közös játékai kalandosabbakká válnak, a hatalmasnak tűnő problémák könnyedén megoldódnak. Vannak dolgok, amikhez idő kell, s Momo semmiben sem bővelkedik annyira, mint az időben. Hamarosan azonban mások is megjelennek a városban: különös, folyton kis szivarkákat szívó szürke urak. Ők az Időtakarék megbízottjai, akik arra akarják rávenni az embereket, hogy takarékoskodjanak az idejükkel. A város lakói a szürke uraktól megbabonázottan egyre türelmetlenebbek lesznek egymással, életük egyre sivárabb lesz, hiába takarékoskodnak az idejükkel, mégsem marad semmire idejük. Momo barátai elmaradoznak mellőle, egyre kevésbé érnek rá az önfeledt mókázásra, és a kislány életében először elkezdi egyedül érezni magát. Ekkor a szürke urak őt is felkeresik, de vele nem boldogulnak, nem tudják a hatalmukba keríteni. Így ő válik az egyetlenné, aki fel tudja venni velük a harcot és el tud jutni Hora mester birodalmába, hogy a bölcs öreg tanácsaival felszerelkezve és egy különleges teknős segítségével megpróbálja visszaszerezni az ellopott időt.

Momo kalandos történetét Bereczki Csilla és Laboda Kornél adaptálják a budaörsi színpadra. Egyikük neve sem ismeretlen a budaörsi közönség számára, és egyiküknek sem ismeretlen Michael Ende különleges világa. A kaktusz virága fiatal rendezőnője a kecskeméti Ciróka Bábszínházban állította színre 2013-ban a Gombos Jim és Lukács, a masiniszta című produkciót. Gombos Jimék történetéhez hasonlóan Momóék világa is bábok segítségével fog megelevenedni: ember és báb együtt, egymást szervesen kiegészítve lesz jelen a színpadon. A rendező-dramaturg Laboda Kornél pedig 2011-ben több Ende-mese nyomán készítette az Ilka és a papírrepülő című gyermekelőadást.

„Úgy meséltem el magának mindezt, mintha már megtörtént volna. Mesélhettem volna úgy is, mintha csak a jövőben történnék meg. Nekem ez nem nagy különbség.”

„Az embereknek egyre kevesebb az idejük, habár mind azon igyekszik, hogy minél több időt spóroljon. De látjátok, épp ez az idő, amit megspóroltak, veszett el az embereknek.”

„Ahogyan van szemetek, hogy a fényt meglássátok, van fületek, hogy a hangot meghalljátok, úgy van szívetek, hogy az időt megérezzétek. S minden idő, amit nem a szívünkkel érzünk meg, elveszett idő, akár a szivárvány színei a vaknak, a madár éneke a süketnek. De van vak meg süket szív is, amely semmit se érez, épp csak ver.”

„Az idő élet. Az élet pedig a szívünkben lakik.”

 

SZEREPOSZTÁS:

Momo

Michael Ende azonos című regényét színpadra alkalmazta Laboda Kornél

Bemutató: 2014. december 10. 15.00 óra

Momo
További szereplők

Mórocz Adrienn
Bohoczki Sára
Csányi Dávid
Csillag Botond
Fazakas Júlia
Hegedűs Barbara
Rancsó Dezső

Rendező: Bereczki Csilla
Színpadra alkalmazta: Laboda Kornél
Dramaturg: Faragó Zsuzsa
Díszlet-jelmeztervező: Miareczky Edit
Zene: Márkos Albert
Mozgás: Hegymegi Máté
Színházpedagógus: Végvári Viktória
Rendezőasszisztens: Szinai Eszter

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.