A Felsőoktatási Kerekasztal véglegesítette a felsőoktatási stratégiát

Elfogadta a felsőoktatási stratégiát pénteki ülésén a Felsőoktatási Kerekasztal, a módosított dokumentumban nagyobb hangsúllyal szerepel a tehetséggondozás, a bölcsészet- és társadalomtudományok képzési területe, bekerült a bérrendezés kérdése, illetve a feladatközpontú és kreditalapú finanszírozás bevezetése.

A szaktárca közleménye szerint a következő 15 évre vonatkozó stratégia véglegesítését széles körű társadalmi és szakmai egyeztetés előzte meg. Az elmúlt hónapokban a felsőoktatási intézmények, a hazai vállalatok, a kamara és minden, felsőoktatásban érintett szervezet vezetője eljuttatta javaslatát a tárcához, amelyek nagy része bekerült a koncepcióba – írták.

Kiemelték: a beérkezett észrevételek alapján a stratégia több elemét is átdolgozták és kiegészítették, a stratégiában például nagyobb hangsúllyal szerepel a tehetséggondozás, a bölcsészet- és társadalomtudományok képzési területe, megfogalmazódott a bérrendezés kérdése, illetve a feladatközpontú és kreditalapú finanszírozás bevezetése. A Magisztrátus felállítására vonatkozó elképzelés azonban kikerült a koncepcióból.

A stratégia fő irányvonalaival a kerekasztal tagjai egyetértettek, és támogatják a teljesítményelvű felsőoktatás kialakítását – olvasható a közleményben.

Az ülésen ez alkalommal is az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselői vettek részt.
Az új felsőoktatási koncepció december közepén kerül a kormány elé – olvasható a tárca közleményében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.