A Külügyminisztérium bekérette az amerikai ügyvivőt

Szerda délelőtt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára bekérette André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivőt John McCain amerikai szenátor keddi kijelentései miatt – tudatta a tárca az MTI-vel.

 

 

Szijjártó McCainről: mindenkinek illik tiszteletben tartania a magyar választópolgárok döntését

 

A magyar polgárok idén háromszor nyilváníthattak véleményt arról, hogy hogyan képzelik el az ország jövőjét, és mindhárom alkalommal meglehetősen egyértelmű véleményt fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, amit mindenkinek illik tiszteletben tartania – reagált szerda reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter John McCain amerikai szenátor keddi kijelentéseire.

A miniszter úgy vélte, hogy ha valaki kizárólag a Magyarországról szóló sajtóhíresztelések alapján mond véleményt a magyarországi folyamatokról, akkor könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy a kijelentései nélkülözik a ténybeli alapokat.

Az MTI kérdésére, hogy tervez-e Magyarország a nyilatkozatokon túl diplomáciai lépéseket, Szijjártó Péter közölte: a washingtoni magyar nagykövetség – miként az amerikai politikai elit tagjaival egyébként is – kapcsolatban van a szenátor stábjával, és konzultálni fognak velük John McCain kijelentéseiről és azok hátteréről.

Arra a kérdésre, tesz-e valamit Magyarország annak érdekében, hogy javítsa a közelmúltban megromlott diplomáciai kapcsolatait Washingtonnal, a miniszter azt felelte: a magyar-amerikai kapcsolatok három dimenziójából kettőben, gazdasági és biztonságpolitikai téren kifogástalan az együttműködés. “A politikai együttműködés terén vannak olyan nyitott kérdések, amelyek gyors lezárása Magyarország érdeke” – fogalmazott a külügyminiszter.

John McCain arizonai republikánus szenátor az új amerikai nagykövet, Colleen Bell kinevezéséről tartott szenátusi szavazás alkalmával “totálisan alkalmatlannak” nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy “nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek”. John McCain azt mondta: “nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.