Majdnem félmilliárd euróval tartozik bankoknak egy elfogott szerb oligarcha

A héten elfogott Miroslav Bogicevic szerb üzletember 20 millió euró kárt okozott a szerb államnak és a Belgrádi Gazdasági Banknak (PBB) hitelfelvételei során, ez azonban csak huszada annak az összegnek, amennyivel Szerbia öt leggazdagabb emberének egyike a különböző pénzintézeteket megkárosította – írta csütörtökön a belgrádi NIN című hetilap.

 

Az oligarcháról közölt írásában az újság részletes adatokat közölt arról, hogy Bogicevic cége, a Farmakom szerb és külföldi bankoknak tartozik, mekkora összeggel, emellett arról is beszámolt, hogy az üzletember a fedezet nélküli hitelek miatt több szerb pénzintézet csődjéhez is hozzájárult. Eszerint Bogicevic mintegy félmilliárd euróval maradt adós szerbiai és külföldi bankoknak, illetve 1,6 milliárd dinárral (4 milliárd forint) a szerb adóhivatalnak.

A Vecernje Novosti című napilap is közölt egy összefoglalót a szerbiai üzletemberek tartozásairól a héten, azt követően, hogy Bogicevicet hétfőn az országból való menekülés közben elfogták a rendőrök. Összesítésük szerint a gazdasági bűnözők tevékenységükkel több mint egymilliárd eurós kárt okoztak az államnak, különböző vállalatoknak és bankoknak.

A fedezet nélküli hitelekben élen jár Bogicevic mellett Goran Percevic, az Interkomerc és Zeljko Zunic, a Beohemija vállalat vezetője. A lap információi szerint az Univerzal Bank, az Agrobank, a Szerb Bank (Srpska banka) és a Dunav Bank is miattuk jutott csődbe, ami miatt akár az egész szerbiai bankrendszer is összeomolhatott volna.

Aleksandar Vucic miniszterelnök az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: az üzletemberek mindezt egyedül nem tudták volna véghez vinni, szükséges volt hozzá bizonyos politikusok támogatása is. Hozzátette: ezeknek a politikusoknak a nevét is nyilvánosságra hozzák majd, amint vallanak az említett személyek.

“Elég volt ebből a piaci viselkedésből, én jó vagyok hozzád, te maradhatsz az igazgató, mert téged támogat valaki, te pedig nekem hitelt adsz, mindannyian szépen megegyezünk, egyre gazdagabbá válunk, magángépeink lesznek, és Szerbiának kell mindezt kifizetnie” – fakadt ki a kormányfő a Bogicevicről szóló nyilatkozatában.

A szerb belügyminisztérium becslése szerint az országnak 2013 eleje óta legalább 217 millió dináros (553 millió forint) kárt okoztak a gazdasági bűnözők. 2000 óta viszont – a hivatalos adatok szerint – a kisebb és nagyobb oligarchák összesen több mint 100 milliárd euróval (több mint 30 ezer milliárd forint) rövidítették meg Szerbiát.

Az utóbbi öt és fél évben több mint 60 ezer bejelentés érkezett gazdasági bűnözők ellen, de kevesebb mint 10 ezer ítélet született. Ebből mintegy 20 ezer embert hivatali pozícióval való visszaélésért jelentettek fel, közülük csak minden ötödiket ítélték el.

Szerbiában a 2012-ben megválasztott kormány miniszterelnök-helyettese, Aleksandar Vucic – aki az idei választások óta Szerbia kormányfője – harcot hirdetett a korrupció és a szervezett bűnözés ellen, lépéseinek köszönhetően korrupciós vádakkal letartóztatták például Miroslav Miskovic milliárdos oligarchát is, Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb emberét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.