Kell-e minden nap zuhanyozni?

(Budaörs, 2014. november 24. – Budaörsi Infó/Kántor Zsuzsanna) Mindenki által közismert a következő közmondás: „A tisztaság fél egészség”. Iskolavédőnőként egyre többször szembesülök vele, hogy a gyerekek higiéniai állapota némi kívánni valót hagy maga után. A kisiskolások sokszor már hétfőn ápolatlanul, kócosan, „szagosan” jönnek iskolába. Arra szeretném a szülők figyelmét felhívni, hogy ez nem pusztán „társadalmi”probléma, hanem súlyos egészségkárosodáshoz is vezet, valamint meg kell említeni a pszichés következményeket is . A gyerekek kíméletlenül őszinték és nagyon könnyen kiközösítenek valakit illetve csúfolni kezdik, ha az illető, mondjuk, a rossz testszaga miatt kilóg közülük.

 

Sajnos a napi fürdést, zuhanyzást elhagyók száma világszerte nő nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is. Többféle ok áll a háttérben: egyesek a természetességre hivatkoznak, vannak, akik óvják a bőrüket, mert félnek a tisztítószerek és a klóros víz szárító hatásától és vannak, akiknek a szociális helyzete nem teszi lehetővé a mindennapos mosakodást ( nincs fürdőszoba, vezetékes víz).

 

tusolas

 

 

TÉVEDÉS,  HOGY A BŐRNEK ÁRT A NAPI MOSAKODÁS!

A napi gyors, langyos zuhany nem szárítja a bőrt ellentétben a hosszú fürdővel. A bőr felületét egy zsírköpeny védi, amely könnyen sérül a forró víztől és a gyakori szappanozástól. Ez oka lehet az egyik leggyakoribb problémának a bőrszárazságnak. A kiszáradt bőr gyakran hámlani kezd, sérülékeny a felszíne így a kórokozók is könnyebben juthatnak be a szervezetbe a sérült bőrön keresztül.

Bár a napi fürdés kb. 40 éve vált gyakorlattá a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy korábban egy közösségben nem volt alapkövetelmény a kellemes illat. Régen az istállószag, izzadságszag az élet természetes velejárója volt. Nemcsak a szag a kórokozók miatt is ajánlott a napi gyors, kézmeleg zuhany. A gyerekek napközben rohangálnak, leizzadnak, piszkos lesz kezük, lábuk, sőt allergénekkel is érintkeznek. Csecsemők esetében a pelenkatájékon széklet és vizeletmaradványok is maradnak, amelyek irritálják a bőrt és gyulladást okozhatnak, ezeket mindenképpen le kell mosni.

A beteg bőrűeknél még fontosabb a napi mosakodás. Védőnői munkám során egyre gyakrabban megfigyelhető, hogy rohamosan nő az atópiás, ekcémás gyerekek száma. Akiknek a bőre veleszületetten allergiás, érzékeny. Mivel a beteg bőr hámhiányos könnyen megtelepszenek rajta a baktériumok, gombák, vírusok, amik a napi zuhanyozással könnyen lemoshatóak. Az ő esetükben különösen fontos, hogy mivel mosakodnak. Számukra a legmegfelelőbb tisztálkodó szer a patikai fürdető krém.

Még egy érv a napi mosakodás mellet, az a megfigyelés, hogy a váltott vizes zuhanyozás nagyon jó hatást fejt ki az erek állapotára, javítja a keringést.Végezetül szeretném megemlíteni és felhívni a szülők figyelmét, hogy a mindennapos tisztálkodás része a napi lehetőleg 2x fogmosás is.

Remélem sikerült a szülők számára néhány hasznos információval szolgálnom e témát illetően. Mindenkinek jó pancsolást kívánok.

Kántor Zsuzsanna

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.