Brit diplomaták “segítenek” Moszkvának felismerni saját harckocsijait Kelet-Ukrajnában

Mivel Vlagyimir Putyin elnök váltig tagadja, hogy orosz harckocsik vennének részt az Ukrajna keleti részében folyó harcokban, a kijevi brit nagykövetség úgy határozott, “segítséget nyújt” Moszkvának saját katonai járműveinek felismerésében: a diplomaták a külképviselet Twitter-oldalán szerdán nyilvánosságra hozták, milyen jelek alapján ismerhető fel a T-72BM típusú harckocsi.

 

A T-72-esek e továbbfejlesztett változatával ugyanis csak Oroszország rendelkezik a térségben, nincs rendszeresítve az ukrán fegyveres erőknél. A brit diplomaták a harckocsiról közzétett szerkezeti rajzon megjelöltek két alapvető ismertetőjelet: a jármű tornyán egy doboz alakú, Kontakt 5-nek nevezett reaktív páncélzat van, valamint szélesebb kilátóablakkal rendelkezik, amin keresztül nagyobb tűztér látható be.

Ezenkívül a nagykövetség közzétett három fotót, amelyeket a kelet-ukrajnai harcok övezetében készítettek T-72BM harckocsikról. A fényképek alatti szöveg szerint az első fotót a BBC hozta nyilvánosságra, Luhanszk mellett kaptak lencsevégre egy ilyen típusú harckocsit augusztus 28-án. A második a Skynews szeptember 4-i felvétele egy beásott harckocsiról, a harmadik pedig egy október 23-i, amelyet a Reuters hozott nyilvánosságra egy Donyeck mellett talált, kiégett T-72BM-ről.

Kijevben, valamint a NATO-nál és az Európai Uniónál sorozatosan számolnak be orosz haditechnika jelenétéről a harcok övezetében. Az ukrán vezetés a Kremlt vádolja azzal, hogy rendszeresen “dob át” a határon katonai eszközöket, valamint azok kezelésében járatos hivatásos katonákat a Donyeck és Luhanszk megyékben harcoló oroszbarát szakadárok megsegítésére. Moszkva azonban határozottan visszautasítja ezeket a vádakat.

Az utóbbi napokban több ukrán vezető tisztségviselő fejezte ki aggodalmát, miszerint a szakadárok “orosz segítséggel” nagyszabású támadást készülnek indítani a kormányerők ellen. Ezt arra alapozták, hogy mostanában nagyobb csapatmozgásokat és erőátcsoportosításokat észlelnek a harcok térségében, ezenkívül két hét alatt három orosz úgynevezett “humanitárius” konvoj hatolt be Ukrajnába. Ezek kijevi feltételezések szerint lőszer- és egyéb utánpótlást szállítottak a szakadároknak.

Legutóbb két napja Arszen Avakov belügyminiszter jelentette ki egy interjújában, hogy küszöbön áll egy nagyszabású orosz támadás Ukrajna ellen, azt azonban nem tudta megjósolni, hogy ez mikor következhet be.

http://www.unian.net/politics/1011293-posolstvo-britanii-v-ukraine-pomogaet-rf-uznat-svoi-tanki-na-donbasse.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.