A magyar „csodazongora” felülmúlja a várakozásokat is

Egy új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki az elmúlt évek folyamán Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, aki az MTI-nek kedden adott interjújában elmondta: a várakozásainkat is felülmúló, egyedülálló formatervezésű, az eddigieknél gazdagabb hangképű, illetve hangzású “csodazongorát” januárban mutatják be a nagyközönségnek.

 

“Amióta csak koncertezem, azaz több mint húsz éve a zongora megújításán, tökéletesítésén töröm a fejem, ez egyfajta inspiráció, belső kényszer számomra. Úgy érzem, Liszt Ferenc vagy Beethoven sokkal gazdagabb hangzást képzeltek el, mint amelyre az akkori vagy akár a mai zongorák képesek. Ezért körülbelül tíz évvel ezelőtt, saját költségemen, a saját hangszereimen elkezdtem a mai zongora megújításával kísérletezni. A fejlesztés néhány éve olyan fázisba ért, hogy szükségessé vált egy cég megalapítása és külső források bevonása” – magyarázta Bogányi Gergely, utalva a 2012-ben létrehozott Zengafons Kft.-re.

Komoróczki István, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2013-ban a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen alakított konzorciummal 127 millió forint támogatást nyertek el az Új Széchenyi Terv keretében, ebből a pénzből indulhatott az új hangszer prototípusának fejlesztése. A fejlesztés 75 millió forintot meghaladó önrészének biztosításához a Magyar Nemzeti Banktól további 60 millió forint támogatásban részesültek a bank társadalmi felelősségvállalási programjának keretében – tette hozzá.

Bogányi Gergely kifejtette: az uniós és egyéb támogatás a laikusok számára talán soknak tűnik, de gondoljunk arra, hogy egy hasonló árkategóriájú és minőségű autó kifejlesztésére mennyi pénzre lenne szükség. Márpedig egy zongora sokkal érzékenyebb “műszer” egy gépkocsinál – mondta a művész.

Komoróczki István hangsúlyozta: a Zengafons Kft. magyar tulajdonban lévő cég, a zongora fejlesztését magyar szakemberek végezték, és a hazai és nemzetközi piacra szánt prémium kategóriás hangversenyzongorák gyártását is Magyarországon, a tervek szerint Nógrád megyében végeznék. (A cég szintén egy Nógrád megyei községbe, Szendehelyre van bejegyezve.) Elmondása szerint a prototípus elkészült, a gyártás 2015 folyamán indulhat be. Egy-egy hangszer több tízmillió forintba kerülne.

Az Index és a 444.hu hírportálokon a napokban megjelent cikkekre reagálva Bogányi Gergely úgy fogalmazott: “A projekt olyan kristálytiszta, mint a zongora hangja”. Mint mondta, a prototípusnak valóban volt a Zeneakadémián egy zárt körű bemutatója számára fontos emberek, döntéshozók, politikusok részvételével, ami teljesen természetes egy ilyen jellegű és léptékű fejlesztés esetében.

A széles nyilvánosság januárban ismerheti meg a “csodazongorát”, a hangszer technikai újdonságainak és gyártásának minden részletével együtt – tette hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.