Több magyar filmet díjaztak külföldi fesztiválokon

A Fehér Istent Sevillában, A berni követet és az Isteni műszakot Los Angelesben, Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmjét Minszkben, Ducki Tomek animációját és Osváth Gábor Paprazzi című rövidfilmtervét pedig a berlini Interfilm rövidfilmfesztiválon díjazták a hétvégén – közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Filmalap.

 

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje az Európa Tanács filmalapjának Eurimages-díját vehette át Spanyolország élvonalbeli filmes rendezvényén a sevilla-i filmfesztiválon. A díjra esélyes listán – amelyet az Európai Filmakadémia (EFA) tagsága válogatott össze – 31 ország ötven filmje szerepelt. A Fehér Isten olyan alkotásokat utasított maga mögé, mint a Walesa – A remény embere Andrzej Wajdától, a Két nap, egy éjszaka a Dardenne testvérektől, az Ida című film Pawel Pawlikowskitól, a Mr. Turner című életrajzi mű brit Mike Leigh-től vagy épp Lars von Trier nagy port kavart kétrészes filmje, A nimfomániás és az izlandi Lovak és emberek, amelynek rendezőjét, Benedikt Erlingsont különdíjjal jutalmazta áprilisban a budapesti Titanic Filmfesztivál zsűrije.

Los Angelesben a Magyar Filmfesztivál kitüntetéseit adták át a hétvégén: a legjobb film díját Szász Attila A berni követ című munkája és Men Lareida magyar főszereplőkkel forgatott svájci filmje, a Viktória – A zürichi expressz nyerte el. A legjobb elsőfilm díját Bodzsár Márk Isteni műszak című feketekomédiája kapta, a legjobb operatőrnek Nagy Andrást választották A berni követért. A legjobb színésznőnek járó elismerést Farkas Franciska személyesen vette át a Viktória – A zürichi expressz főszerepéért. A legjobb vígjáték-főszereplőnek járó díjjal Csányi Sándor a Coming Outban nyújtott alakítását jutalmazták, míg Kulka János a legjobb dráma főszereplőjének járó kitüntetést kapta át A berni követért.

Varga Ágota A tartótiszt című dokumentumfilmje a Los Angeles-i Magyar Ház díját nyerte el, az Alex Friedman Humanitárius Elismerést Daniel von Aarburg Magyarországon játszódó, Carl Lutz című svájci filmje kapta.

A 14. Los Angeles-i Magyar Fimfesztivál a Laemmle’s NoHo7 moziban november 20-ig tart a Bunyik Entertainment szervezésében a Filmalap támogatásával. A műsoron 12 egészestés filmet, valamint rövid- és dokumentumfilmeket szerepelnek.

Mindezek mellett a minszki nemzetközi filmfesztiválon Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című filmje nyerte el a legjobb dokumentumfilm díját, a berlini Interfilm rövidfilmfesztiválon pedig a MOME-én végzett Ducki Tomek kapta a legjobb animációért járó elismerést Laznie című, Lengyelországban készült alkotásáért. Ugyanitt a filmterveket bemutató Script Pitch program zsűrije Osváth Gábor producer Paprazzi című rövidfilmtervét ismerte el. A seregszemle keretében megrendezett Car Shorts rövidfilmes verseny fődíját Tóth Barnabás Újratervezés című alkotása kapta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.