Romániai elnökválasztás – Victor Ponta elismerte, hogy veszített

Victor Ponta román miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy telefonon gratulált ellenfelének, Klaus Johannisnak az elnökválasztáson elért győzelméhez.

 

Vasárnap este 23 óra után Victor Ponta rövid bejelentést tett: “Felhívtam Klaus Johanniszt és gratuláltam neki. Az embereknek nincs miért tüntetniük ” – mondta szűkszavúan Ponta

Az Antena 3 szociáldemokrata-közeli hírtelevízió szerint Victor Ponta nem mond le a kormányfői tisztségről.

A választások rossz megszervezése miatt Victor Ponta kormányfő lemondását követelte ma este Rareș Bogdan, a Realitatea TV műsorvezetője. A kolozsvári származású újságíró szerint Ponta azt ígérte, hogy minden rendben lesz ezen a vasárnapon, ám a hírek szerint ez nem így történt.

A külföldön élő románság sok helyen nem tudta leadni voksát 21 óráig, így jártak Londoban, Párizsban, Torinóban, Münchenben és Stuttgartban is.

Bukarestben több száz ember tüntetett a PSD székház előtt, többen összetűzésekbe kerültek a csendőrökkel. Hasonlóan jártak a párizsiak is, Franciaország fővárosában könnygázt vetettek be.

Forrás: TemesvariHirek.ro

 

 

Az exit pollokból nem derült ki egyértelműen ki, győzött

 

A vasárnap este közzétett exit pollokból nem derült ki egyértelműen, hogy Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő, vagy Klaus Johannis, a jobboldal jelöltje győzött a romániai elnökválasztáson.

A kormányfőhöz közel álló Romania TV a CSCI közvélemény-kutató cég adatait ismertette, amelyek szerint Ponta a voksok 50,72 százalékát kapta, míg Johannis 49,28 százalékot szerzett. Victor Ponta vezet az Antena 3 hírtelevízióban közölt Sociopol exit pollban is 50,9:49,1 százalék arányban.

A viszonylag kiegyensúlyozott, de inkább ellenzéki hangvételű Digi 24 hírtelevízió az IRES közvélemény-kutató intézet mérését ismertette, amely szerint Johannis győzött 50,9:49,1 arányban.

A román köztelevízió a CURS-Avantgarde közvélemény-kutató intézettől rendelt felmérést, ebben az adatsorban Johannis vezet 51,5 százalékkal.

A vasárnapi urnazáráskor közzétett exit pollok mindegyike azokat az adatokat tükrözi, amelyeket 19 óráig rögzítettek a kérdezőbiztosok a szavazóhelyiségekből távozó emberek nyilatkozatai alapján.

A Romániától nyugatra fekvő országokban még nem zárult le a külföldi voksolás az első exit pollok közzétételének időpontjában, mindenütt helyi idő szerint 21 órakor zárnak a szavazóhelyiségek. Teodor Melescanu külügyminiszter délután azt mondta, külföldön háromszor annyian voksoltak vasárnap, mint a november 2-ai első fordulóban, amikor több mint 160 ezer szavazatott adtak le a külföldön dolgozó román állampolgárok.

Az első hivatalos részeredményeket hétfő hajnalban teszik közzé.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.