Helmut Kohltól származó idézetek törlésére kötelezték a volt német kancellár szellemíróját

Törölni kell számos Helmut Kohltól származó szó szerinti idézetet a volt német kancellár memoárjainak összeállításában közreműködő segítőtárs, úgynevezett “szellemíró” új kötetéből.

 

A kölni tartományi bíróság csütörtöki döntése szerint Heribert Schwan megszegte a memoárszerkesztői, szellemírói szerepéből fakadó titoktartási kötelezettséget, és így jogtalanul használt fel idézeteket a volt kancellárral folytatott beszélgetésekből A hagyaték: a Kohl-jegyzőkönyvek című könyvében.

Helmut Kohl jogi képviselői azt kérték a bíróságtól, hogy tiltsa meg a volt kancellár hozzájárulása nélkül megjelentetett kötetben szereplő idézetek közül 115 felhasználását és publikálását.

A bíróság közleménye szerint a kifogásolt idézetek “túlnyomó többségét” nem használhatja fel és nem hozhatja nyilvánosságra többé Heribert Schwan és a kiadó, amelynél megjelent a kötet. A döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a könyvkereskedőknek már kiszállított példányokat ugyan nem kell visszavonni, de ezentúl már csak olyan változatot szabad kinyomtatni és értékesíteni, amelyben nem szerepelnek a tiltólistán szereplő idézetek.

Ugyanakkor az ítélet nem jogerős, és a kiadó már annak ismertetése előtt bejelentette, hogy fellebbezéssel él, ha a bíróság Kohl javára dönt.

A kötet október elején jelent meg és nagy sikert aratott, már több mint 200 ezer példány kelt el belőle.

A kifogásolt idézetekben Kohl mindenekelőtt pártja, a CDU két csoportját bírálta kemény szavakkal. Az egyik az a csoport, amely 1989 szeptemberében meg akarta buktatni. Köztük volt Christian Wulff volt államfő is, aki akkor a CDU alsó-szászországi vezetője volt. Kohl róla azt mondta, hogy “nagyon nagy áruló, ugyanakkor egy nulla”.

A másik csoportba azok tartoznak, akik szembefordultak vele, amikor 1999-ben kirobbant a pártot a története legsúlyosabb válságába taszító adománybotrány. Köztük volt a jelenlegi pártelnök-kancellár, Angela Merkel is. A volt NDK-ban felnőtt, a CDU-ban 1989 vége óta dolgozó politikusról Kohl egyebek között azt mondta, hogy kezdetben “nem tudott rendesen késsel-villával enni, a hivatalos vacsorákon többször rá kellett szólnom”.

Heribert Schwan 630 órányi anyagot rögzített a Helmut Kohllal 2001-2002-ben folytatott beszélgetésekből, és ezek alapján közös munkával eddig három vaskos – egyenként több mint ezer oldalas – kötet készült a volt kancellár életútjáról.

A konzervatív politikus pályafutásának utolsó szakaszáról szóló kötet munkálatai közben Kohl – egy súlyos koponyasérülés után, 2009-ben – nézeteltérésbe került szellemírójával, és felmondta az együttműködést. Az 1994 utáni korszakot feldolgozó közös kötet így nem készült el. Schwan viszont megírta saját művét, A hagyaték: a Kohl-jegyzőkönyvek címmel.

Kohl a hangfelvételek átadását kérte volt munkatársától, arra hivatkozva, hogy önállóan kíván határozni visszaemlékezései sorsáról. Schwan elutasította a kérést. Szerinte a felvételek egyebek mellett azért őt illetik meg, mert saját hatáskörben döntött a beszélgetések rögzítéséről, vagyis nélküle nem is létezne a történelmi jelentőségű anyag.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.