Demonstrációt tart a Liga Szakszervezetek november 21-én

Demonstrációt tart a Liga Szakszervezetek november 21-én Budapesten az adótörvények és a költségvetési törvény társadalmi egyeztetés nélküli benyújtása ellen, valamint a korkedvezményes nyugdíj védelmében – jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 

A munkavállalókat súlyosan érinti a cafeteria adójának emelése, a források elvonása a közoktatástól, a korkedvezményes nyugdíj rendezetlensége pedig bizonytalanságban tart több százezer dolgozót – hangsúlyozta Gaskó István.

Hozzátette: szakszervezeti hovatartozástól függetlenül felhívnak minden munkahelyi és ágazati érdekképviseletet, hogy vegyenek részt a november 21-én délután a budapesti Kossuth téren tartandó tüntetésen.

A Liga Szakszervezetek elfogadhatatlannak tartja a cafeteria közterheinek emelését. A szakszervezetek nem szeretik a béren kívüli juttatási formákat, de elfogadták, mert ezekkel a nettó keresetek jobban alakulnak, ami a megélhetést segíti. A cafeteria adóterheinek emelése miatti többletet viszont valószínűleg nem vállalják a munkáltatók – fejtette ki Gaskó István.

A Liga elnöke elmondta azt is, hogy a nyugdíjrendszer 1997-es átalakítása óta nem volt olyan kormány, amely a korkedvezményes nyugdíj ügyét rendezte volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy másfél hónap múlva, december 31-én lejár a kérdés megoldásának jelenleg érvényes határideje.

Mivel a kormány még semmit nem közölt az ügyről, a szakszervezetek attól tartanak, hogy egyoldalúan meg akarják szüntetni a korhatár előtti ellátásokat, ez ellen emelik fel a hangjukat az érdekképviseletek – fogalmazott a Liga elnöke.

Közölte: sérelmezik azt is, hogy a kormány nem egyeztetett a jövő évi bérkondíciókról. Az önkéntes pénztárak terheinek növelése pedig ellentétben áll a létrehozásukkor kialkudott feltételekkel – tette hozzá.

Gaskó István kifejtette: a demonstrációval szeretnék elérni, hogy tárgyalás kezdődjön a kormánnyal, illetve megállapodás szülessen az adójogszabályok változásairól, a költségvetési törvényről, illetve a korkedvezményes nyugdíj jövőjéről.

A sajtótájékoztatón Bodnár József, a három vasutas érdekképviseletet tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége alelnöke közölte: szervezetük elnöksége úgy döntött, hogy csatlakozik a Liga felhívásához.

Az alelnök szintén felhívta a figyelmet egyebek mellett arra a kormányhatározatra, amely szerint ki kell dolgozni a korkedvezményes, illetve korengedményes nyugdíjazást kiváltó intézmények rendszerét. A szakszervezeti szövetség azt kéri, hogy a kormányhatározat határidejét hosszabbítsák meg, és kezdjenek tárgyalást a megoldásról, ehhez az érdekképviseletek szakmai segítséget ajánlanak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.