ÁNTSZ: bővül a térítésmentes influenza elleni védőoltásra jogosultak köre

Az idei évtől már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra; számukra és a rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t. Az oltóanyag már kérhető a háziorvosoktól.

 

Az ÁNTSZ jelezte azt is, hogy szeptember 29-én elindult az influenza figyelőszolgálat, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számának heti alakulását, és ezzel összefüggésben virológiai vizsgálatokat is végez.

Ingyenes oltásra a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók jogosultak, azonban gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható, így azok is beoltathatják magukat, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amelyet még a járvány kialakulása előtt, tehát ezekben a napokban, hetekben érdemes kérni. Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul. Ugyanakkor a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek az idősebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek, illetve az alapbetegségük miatt rossz általános egészségi állapotú emberek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.