Botrányos szobor leleplezés Pécsen

Pécs híres sétálóutcájában kapott életnagyságú, bronzból készült szobrot Weöres Sándor költő. Az ünnepélyes avatást egy tüntető zavarta meg bekiabálásokkal, majd fehér port öntött szoborra.

 

Kligl Sándor szobrászművész a pécsi önkormányzat megrendelésére készítette el a köztéri alkotást, amely az irodalmárt egy kávéházi asztalnál ábrázolja. A keddi ünnepséget Böszörményi István szobrászművész bekiabálásokkal zavarta meg, majd az alkotás leleplezése után arra fehér port, feltehetően lisztet szórt.

Az eseményt megelőzően az egyik közösségi oldalon több pécsi művész és értelmiségi nemtetszésének adott hangot, a vélemények szerint a szobor nem illik a pécsi városképbe, az alkotást egyesek giccsesnek tartották. Többen jelezték: részt vesznek a avatáson és nemtetszésüknek adnak hangot.

Böszörményi István szobrászművész tiltakozásul lisztet szór Weöres Sándor szobrára a mű avatásán avatásán Pécsett, a Király utcában 2014. november 11-én. A szobor Kligl Sándor szobrászművész alkotása.

Böszörményi István szobrászművész tiltakozásul lisztet szór Weöres Sándor szobrára a mű avatásán avatásán Pécsett, a Király utcában 2014. november 11-én. A szobor Kligl Sándor szobrászművész alkotása.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere az MTI-nek azt mondta: minden véleményt tiszteletben tart, de a köztéri alkotások rongálását, meggyalázását elítéli. Hozzátette: Pécsen a most átadott Weöres-szobor az egyetlen, amely a megmintázott alakot hagyományos szituációban ábrázolja, így kuriózumnak számít.

Az alkotás leleplezése előtt tartott beszédében a városvezető felidézte: tavaly határozta el az önkormányzat a mű megrendelését, hogy így tisztelegjen a baranyai megyeszékhelyen is alkotó, az akkor száz esztendeje született költő emléke előtt.

Emlékeztetett arra, hogy Weöres Sándor 1933-ban került a pécsi egyetemre és ezt követően 1943-ig élt a városban, ahol az irodalmi élet meghatározó alakja volt. Megalapította az Öttorony című folyóiratot, részt vett a Janus Pannonius Társaság munkájában, eközben már publikált a Nyugat című folyóiratban is. Tanulmányai végeztével megbízást kapott a Pécsi Városi Könyvtár megszervezésére, vezetésére.

Hozzátette: szoros kapcsolat fűzte Várkonyi Nándorhoz, Martyn Ferenchez, Fülep Lajoshoz, Csorba Győzőhöz, Pécs kiemelten tisztelt polgáraihoz, művészeihez, egyetemi tanáraihoz. Weöres Sándornak Pécsett töltött időszakában öt verseskötete jelent meg és haláláig publikált az itt megjelenő folyóiratokban.

A pécsi önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert ötmillió forintos támogatásból és 13 millió forint saját erőből finanszírozta az alkotás megvalósítását.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.