Mikor jogos a védekezés és hol vannak a határai?

A rablástól és más bűncselekménytől is elvonatkoztatva megállapítható, hogy bárki megvédheti magát, ez a jogos védelmi helyzet, melynek alapján a védekező büntetlenséget élvez.

 

A Büntető Törvénykönyv szerint nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy jogtalan támadás esetén illeti meg a védekezés a megtámadottat, és kitérési kötelezettsége nincs. Minden más esetben feltétel, hogy védekezésünk arányos legyen a támadással, kivéve amikor az elhárítás szükséges mértékét valaki ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.

Az arányosságot vizsgálni fogja a bíróság, például a testi erőnlét, a fizikumok közötti eltérés mérvadó lehet, és természetesen az eszközök is sokat számítanak.

Nem szükséges megvárni azt a pillanatot, amikor már megkezdődött a támadás, elégséges az, amikor a bekövetkezése közvetlenül fenyeget. (Az elkövető már kérte az értékek átadását, de még nem történt bántalmazás.) Ugyanakkor a menekülő támadót nem bántalmazhatjuk, nem állhatunk rajta bosszút.

Az elhárító magatartás nem korlátozódik kizárólag önmagunk védelmére, társunk védelmére is kelhetünk. Kiprovokált helyzetben már nem illeti meg a jogos védelem, így egy kölcsönös adok-kapok verekedés során az abban résztvevők mindegyike elkövető.

Nincs jogos védelem a verbális becsületsértés esetén sem, amikor csak szidalmazás zajlik, támadás ezt nem követi.

 

Mindenki számára ajánljuk, hogy támadás során figyelje meg az elkövetőt, hogy tudjon személyleírást adni róla, valamint a nála lévő eszközről, a menekülés irányáról, mindazon körülményről, mely fontos lehet a tettes kézre kerítése szempontjából.

 

Haladéktalanul értesítse a hatóságot, maradjon a helyszínen, és ne eszközöljön változtatást. Ha elmenekült, menjen vissza a helyszínre és a rendőröket is oda hívja. Minden bejelentést követően azon nyomban a rendőrség forrónyomon üldözést kezdeményez, melynek során a nyomozó csoport a tettes nyomába ered és ennek érdekében összegyűjti az adatokat, rögzíti a nyomokat.

 

Legyen mindig elővigyázatos, a személyes biztonságának megóvása érdekében!

Ne adjon esélyt a bűnözőknek!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.