Ingyenes elsősegély előadás-sorozat Budaörsön

(Budaörs, 2014. november 9. – Budaörsi Infó) Elsősegély esetek címmel előadássorozatot szervez a Budaörsi Mentőállomás, minden hónapban egyszer, 17 órától 19 óráig az Illyés Gyula Gimnáziumban. Az első  előadásra 2014. október 14-én került sor. Nagyon sikeres volt a program, hisz 35 érdeklődő vett részt rajta. Az első előadás Kelemen Péter mentőtiszt tartotta.

 

Mordavszky Viktor, Budaörsi Mentőállomás munkatársa a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az előadássorozat az életben is előforduló vészhelyzetekről, és azok ellátásáról (gyermek- és felnőtt traumák, égés, forrázás, áramütés, mérgezések, újraélesztés, hogyan-mikor-kihez fordulhatunk professzionális segítségért: háziorvos-ügyelet-mentő) szólt, és fog a jövőben is.

“Az elsősegély nyújtás első láncszeme volt az első előadás témája. Azt mutattuk be, hogy hogyan tudjuk felismerni a bajt és, hogy mit tudunk tenni, amíg megérkezik a mentő. Fontos, hogy ne az legyen az első reakciónk, hogy nem tudom, mit kell tenni.”

A túlélési lánc legfontosabb állomásait ismerték meg az érdeklődők az első előadáson. A helyzetfelismerés, az első és legfontosabb, a második láncszem a segítséghívás, a harmadik az elsősegély, az utolsó láncszem pedig a végleges ellátás.

Kelemen Péter kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy segélyhívás esetén őrizzük meg hidegvérünket, és minden szükséges információt osszunk meg mentőkkel telefonon. A 104-es, illetve 112-es telefonszámokat kell tárcsáznunk baj esetén. A legfontosabb információ amit meg kell osztanunk a központtal, hogy mi történt, hol történt, a betegek száma, ki jelenti az esetet, vagy a saját nevünket és  elérhetőségünket.

 

A következő alkalom 2014. november 11-én lesz, aminek a témája a felnőtt újraélesztés lesz.

 

“A novemberi előadás főként inkább gyakorlati képzés lesz, mint elméleti. Ha észleltük, hogy megállt valakinek a keringése, akkor fontos tudnunk, hogy hogyan tudunk segíteni, amíg megjön a mentő. Sok esetben emberélet múlhat az időben való beavatkozáson. Merjünk segíteni!”

Az ‘Elsősegély esetek’ előadás sorozat legfőbb célja, hogy elültesse az emberekben az egészségtudatosságot és fejlessze az érdeklődők egészségkultúráját. A Budaörsi Mentőállomás munkatársai arra törekszenek előadásaik során, hogy minél több hasznos információt tudjanak megosztani az érdeklődőkkel, és hogy ha megtörténik a baj, akkor magabiztosan tudjanak segítséget nyújtani társaiknak az előadáson résztvevők.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.