Információkkal szolgált a Met az operasztárok fizetéséről

Nagyon ritka, hogy kívülálló bármit megtudhat az operaénekesek fizetéséről, a New York-i Metropolitan Opera honlapján most azonban közzétette, hogy a legmagasabb művészi fizetés 16 ezer dollár (négymillió forint) volt előadásonként a 2010-2011-es évadban.

 

Mindez azt jelzi, hogy a 90-es évek közepére véget ért az a 60-as évektől kezdődő időszak, amikor az európai kontinensen az operaénekesi fizetések robbanásszerűen megnőttek előadásonkénti 50 ezer fontra (mai árfolyamon mintegy 20 millió forintra).
A Met honlapjá közzétett összeg nagyjából megegyezhet a többi élvonalbeli operaház – köztük a milánói Scala, a bécsi Staatsoper, a párizsi Opéra Bastille vagy a müncheni Bayerische Staatsoper – által kínált legmagasabb fizetésekkel. Valószínű, hogy az elmúlt három évben az összeg nem igen emelkedhetett, hiszen a legtöbb intézmény a költségvetésének az egyensúlyba hozásával van elfoglalva. Érdemes hangsúlyozni azt is, hogy csak rendkívül kevés énekes tartozhat a legmagasabb fizetési kategóriába – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Az operaénekesek saját maguk fizetik a sokszor 15-20 százalékos prémiumot az ügynöküknek, az adókat és minden más külhoni szerepléssel felmerülő költségeket. A próbákon eltöltött időért a legtöbb esetben nem fizetnek az operaházak, bár a Met ebben kivételnek számít.

Vagyis olyan világhíres énekesek, mint Joyce DiDonato sem igen kereshetnek többet 40 ezer fontnál (mintegy 16 millió forint) egy hat fellépéses előadássorozatért, ami nem annyira kiemelkedő összeg, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egy operaénekes a hangszálai érdekében évi hetven előadásnál nem vállal többet.

Természetesen a legjobb húsz közé tartozó énekesek így is magas éves bevételre tesznek szert. Ráadásul az operaházak által kínált fizetéseknél jóval komolyabb összegeket tudnak összeszedni ilyen-olyan nyilvános és privát fellépéseken (egyszeri koncertek, céges rendezvények, magán születésnapi partik).

A hírnévnél fontosabb a szerep súlya Bayreuthban, ahol ez alapján határozzák meg a fellépők gázsiját.

http://www.metopera.org/metopera/about/faq/the-company.aspx#anchorQ
http://www.telegraph.co.uk/culture/music/opera/11201701/How-much-do-opera-stars-get-paid.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.