A magyar civil szféráról tartottak vitát Brüsszelben

A magyar civil szervezetek helyzetéről tartottak vitát Brüsszelben csütörtökön a Civicus, az Európai Alternatívák, az Európai Civil Fórum és az Európai Alapítványi Központ szervezésében.

 

A rendezvényen Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke arról beszélt, hogy 2010 óta folyamatosan szűkül a civil szféra mozgástere a döntéshozókkal folytatott párbeszédben, véleményüket figyelmen kívül hagyják, javaslataikat “hűvös gyanakvással” fogadja a kormányzat, s politikai nyomás nehezedik rájuk.

Bár Magyarországon sok a civil szervezet, sokan függnek a központi vagy helyi kormányzattól, s csak úgy tudnak működni, ha bizonyos határokat nem lépnek át – mondta. A független civil szféra külső forrásokra szorul, mert a kormányzati támogatás minimális, és az is főleg uniós forrás, a nagyvállalatok pedig azért nem adnak pénzt emberi jogi tevékenységekre, mert kockázatos lehet számukra, ha olyan civil szervezetet támogatnak, amely bírálja a kormányt – jelentette ki.

Pardavi Márta szerint a civilek azért is kerülhettek reflektorfénybe, mert az ellenzék gyenge, ezért aki független bírálatot fogalmaz meg a kormánnyal szemben, az nagyobb figyelmet kap, és rögtön egy átpolitizált térben találja magát.

“A civil szervezetek a függetlenség utolsó, még meglévő védőbástyái” – hangoztatta.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója szerint a civileket illető fejlemények illeszkednek abba a mintába, amelyet a miniszterelnök úgy fogalmazott meg, hogy Magyarországon egy nem liberális természetű állam épül, amely nincs ellene a szabadságjogoknak, de nem a liberális értékeket helyezi középpontba.

A politológus szerint a kormány civilekkel szembeni stratégiája nagyjából az orosz modellt követi, és három pillérre épül. Egyrészt elkezdődött egy, az érintett szervezetek hitelét aláásni hivatott lejárató kampány – mondta. A stratégia második pillére Krekó szerint a források elvágása, amit nézete szerint a norvég alappal kapcsolatos kormányzati lépéseknél lehet tetten érni, de a globalizált világban mérsékelten lehet csak sikeres. A harmadik pillért kormánypárti “ál-civil szervezetek” jelentik, amelyeknek egyetlen valós tevékenysége kormánypárti tüntetések szervezése – mondta. Úgy vélte, a kormánynak fel kellene ismernie, hogy ebből a harcból politikailag nem jöhet ki jól, mert rengeteget árt nemzetközi megítélésének.

A Political Capital igazgatója úgy értékelte, hogy Magyarországon romlik a demokrácia állapota, de még mindig inkább demokrácia, mint tekintélyelvű rendszer, ugyanakkor az illiberális, “hibrid” rendszer irányába tart. Hozzátette ugyanakkor, hogy a civil szféra körüli szűkülő tér, és a demokrácia gyengülése nem csak Magyarországra jellemző, hanem Kelet-Európára általában.

A beszélgetésen szintén felszólaló Jávor Benedek, az Együtt-PM EP-képviselője többek között a magyarországi korrupcióra hívta fel a figyelmet. “A korrupció többnyire a kormányzás nem kívánatos mellékterméke, Magyarországon viszont a korrupció maga a rendszer, és a kormányzás a nemkívánatos melléktermék” – hangoztatta Jávor.

A politikus szerint aligha lehet célravezető, ha az EP plenáris vitákat tart a magyarországi helyzetről, mert a kormány azt fogja mondani, hogy ezzel az országot és a magyar népet támadják, ezért az az ő malmukra hajtja a vizet. Hasonlóképpen vélekedett az alapjogi kérdések miatt indult korábbi kötelezettségszegési eljárásokról is. Ezek szerinte végül azt tették lehetővé a kormány számára, hogy azt mondhassa, a Brüsszellel folytatott párbeszédet követően módosították a kifogásolt részeket, és immár minden rendben van. A politikus szerint ezek szerint átfogó megközelítésre volna szükség, mert jelenleg nincs uniós jogi eszköz az alapjogok érvényesülésének kikényszerítésre, ha egy ország már tagja az uniónak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.