Eddig 1800 magyar letelepedési értékpapírt értékesítettek Kínában idén

A Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) a program tavalyi elindulása óta összesen 2200 letelepedési értékpapírt értékesített Kínában, ebből 2014-ben 1800-at, ezzel eddig közel 500 millió euró közvetlen tőkebefektetést értek el Magyarországnak – mondta Lian Wang, a magyar letelepedési kötvényeket Kínában és Vietnamban forgalmazó cég vezérigazgatója kedden sajtóbeszélgetésen Budapesten.

 

Hozzátette: az elért eredmény a hasonló EU-n belüli – például görög, bolgár, portugál – programokkal összehasonlítva az egyik legjobb, a konstrukció keretében folyamatban lévő tartózkodási engedélyek száma 1100. A ténylegesen kiadott engedélyek számáról nincs pontos adatuk.

A másfél éve indult kötvényértékesítési programban a magyar állam az idei évre 2000-es célszámot határozott meg, a kormányzati elvárásoknak meg tudnak felelni év végéig – mondta.

A letelepedési kötvény speciális állampapír, amelyet egy közvetítő cég – a HSSDF – vásárol az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK), a közvetítő cég saját értékpapírt bocsát ki, amelyet egy külföldi vesz meg, aki a jelenlegi szabályok szerint legalább 250 ezer euróért a korábbiaknál gyorsabban, a tartózkodási engedély megszerzése után már hat hónappal letelepedési engedélyt kaphat Magyarországon.

Lian Wang kitért arra, hogy a magyar program számos komoly versenyelőnnyel rendelkezik több más uniós programhoz képest: olcsóbb a versenytárs nyugat-európai jellemzően 500 ezer euróval szemben, és szabad mozgást tesz lehetővé a schengeni övezetben. A kvótát a magyar állam határozza meg, a teljes folyamatot, így az igénylést is az állam erre kijelölt szervezetei folytatják. Az alap szerepe elsősorban arról szól, hogy a potenciális jelentkezőket, befektetőket felkutassa – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az államkötvény 250 ezer eurós névértékét az állam 300 ezer euróra tervezi megemelni. A döntést támogatják, tapasztalataik szerint ez megfelelő lépés a kormányzat részéről, a program továbbra is vonzó lenne az érdeklődők számára.

Jelezte azt is, hogy a program összhangban van az EU bevándorlási politikájával. Minden jelentkező szigorú szűrésen esik át, amelynek része az ügyfélátvilágítás. Ezt az adatok rögzítését követően független szakértő végzi, ahogy a pénzmosás elleni törvénynek való megfelelést is, ennek érdekében nem fogadnak el készpénzt a jelentkezőktől.

A HSSDF közvetlenül az ÁKK-tól vásárolja meg a letelepedési kötvényeket, amelyeket hazai KELER számlán helyez el, az elektronikus formában Magyarországon nyilvántartott kötvények soha nem kerülhetnek az ország határain kívülre.

Ismertette: a magyar program a kínai piacon az egyik legjobb, az összes többi program számos problémával küzd, a kanadai éppen felülvizsgálat alatt áll, a spanyol és a portugál pedig ingatlanbefektetésben merül ki. Példaként említette, hogy az EU-n belül az első programot az Egyesült Királyság indította, a magyar és a bolgár program közel egy időben indult, Portugália a konstrukcióból 1 milliárd eurós bevételre tett szert. Az egyes programcsomagok közötti eltérés az értékesítésben van.

Kínai jelentkezőben nincs hiány, ugyanakkor nem könnyű vonzóvá tenni az adott célországot – jegyezte meg. Az alap tanácsadó szerepe a végleges letelepedési engedély után véget ér, de a vagyonkezelői kötelem az értékpapírok lejártáig fennáll. Kínában a bevándorlásra külön iparág épült, az alap az országban több mint 220 marketing partnerrel dolgozik együtt, mindannyian engedéllyel működő tanácsadók, akik a bevándorlási befektetési piac alapos ismerői, és több mint 20 tartományban vannak jelen mintegy 10 ezer alkalmazottal, amely 15-20 millió potenciális befektető elérését teszi lehetővé. Idén 240 Magyarországot népszerűsítő rendezvényt tartottak, ami hozzájárult a kétoldalú gazdasági-politikai kapcsolatok erősítése mellett az idegenforgalom élénkítéséhez.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint “offshore hátterű” cégek is közreműködnének, azt válaszolta: mivel a kormányzat által meghatározott jogi keretek között működnek, nem érzik, hogy a tevékenységüket belengné bármilyen “gyanú”. Más pénzügyi szolgáltatásokhoz képest a letelepedési kötvényértékesítés a legáttekinthetőbb, hiszen a tartózkodási engedély minden adat meglétét igényli – fejtette ki Lian Wang.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.