A tudomány ünnepe – A messze látó tudomány hónapja novemberben

Űrcsillagászat, genetika, vizuális informatika és agykutatás is szerepel a novemberben országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló, az idén Messze látó tudomány alcímet viselő Magyar Tudomány Ünnepe programjában.

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 11 éve elindított rendezvénysorozata elsősorban a jövőnket alakító technológiák és tudományos kutatások számára kínál bemutatkozási lehetőséget a november 3-át követő négy hét során – áll a Magyar Tudományos Akadémia az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Az MTA Székházában öt kiemelt eseményt, kutatóintézeteiben, valamint egyéb helyszíneken számos konferenciát és előadást kínáló Magyar Tudomány Ünnepe most megnyílt digitális felületén (mta.hu/tudomanyunnep) az érdeklődők áttekinthetik a programokat.

A programsorozat november 3-án kezdődik Lovász László, az MTA elnöke megnyitójával, valamint a 2014. évi Eötvös József-koszorúk és az MTA tudományos díjainak átadásával. Ezt követően Csépe Valéria akadémikus A hangok hatalma – a kognitív fejlődés és az újrahangolt agy című előadását halhatja a közönség.

A Magyar Tudomány Ünnepe nyilvános, regisztrációhoz kötött előadásai között megtalálható Kiss L. László, az MTA legfiatalabb tagjának november 13-i előadása, aki az űrcsillagászat kulisszatitkaiba avatja be hallgatóit és a GPS-technológia mellett számos olyan megoldást ismertet, amelyet a kutatásaik során először a világegyetemet fürkésző tudósok alkalmaztak, évek, évtizedek távlatában viszont megjelentek a hétköznapokban is, és új eszközök, eljárások kifejlesztéséhez, valamint további, a jövőt formáló felfedezések megszületéséhez járultak hozzá.

Egy előadás, két előadó – november 27-én Falus András immunológus, molekuláris biológus, az MTA rendes tagja, valamint Palkovics László kertészmérnök, az MTA doktora a részecskék világába kalauzolja a hallgatókat, és számos kérdést felvetve beszél genetikáról, valamint az élelmiszer-termelést veszélyeztető növényi vírusokról.

A tudomány megrendelői című konferencián – november 7-én – a gyógyszeripar, az információtechnológia, az energiaipar, a járműgyártás, valamint a kutatásokban is alkalmazható csúcstechnológiai berendezések gyártásának jövőjéről osztják meg gondolataikat sikeres vállalatvezetők.

Az InnoDiákok Fórumán, november 26-án a kutatói pályára készülő középiskolások és egyetemisták tehetséges képviselői adnak ízelítőt első tudományos eredményeikből. A fiatalok mentoraik közreműködésével számolnak be az akadémiai kutatóintézetekben, kutatócsoportoknál szerzett élményeikről és tapasztalataikról.

A Kutatóhelyek tárt kapukkal rendezvényein november 17. és 21. között a nyelvi kisebbségek helyzetétől a Budapesti Kutatóreaktor bemutatásán át a 21. század energiagazdálkodási feladataiig számos tudományterület legfrissebb kutatási eredményeivel ismerkedhet meg a nagyközönség. A Magyar Tudomány Ünnepén ismét várják az érdeklődőket az MTA kutatóhálózatának intézményei, előadásokon, interaktív laborbemutatókon ismertetve az akadémiai kutatók szerteágazó tudományos tevékenységét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.