A várandósság (gyanú, valószínűségi és biztos) jelei

(Budaörs, 2014. október 26. – Budaörsi Infó/Dul Zoltánné)  Vannak olyan nők, akik nem is tudják, hogy várandósak. Sokszor a terhesség eleje nem is olyan egyértelmű. Van, akinek nincs hányingere, sőt a menstruációhoz hasonlatos vérzés is lehet teherbe esés után még hónapokig. Nézzük, milyen tünetek vetik fel a terhesség gyanúját? Mikor mondjuk, hogy valószínűleg terhességről van szó? És mikor azt, biztos, hogy várandós.

 

A várandósság gyanú jelei:

Ezek a tünetek a legtöbb terhesség velejárója, de más állapothoz is társulhatnak, azaz nem biztos, hogy várandós vagy. Ilyen például:

– közérzet megváltozik, furán érzi magát a kismama
– émelygés, hányinger, hányás  (éhség alkalmával fordul elő).
– szokatlan táplálékok kívánása (pl. föld, szőr, jég, ruha). Undorodhat a kedvenc ételétől, szagoktól. Gyakran dohányos nők megundorodnak a dohányfüsttől.

 

A várandósság valószínűségi jelei:

Havi vérzés elmarad.  Ez nem minden esetben van így. Van, hogy hónapokig menstruációszerű vérzés van a ciklusnak megfelelő időpontban
A nemi szervek, emlők megduzzadnak, vérbők lesznek. A bimbó és bimbóudvar sötétebb lesz. Előtej termelődhet.
Pozitív a terhességi teszt. (két csík) Magyarországon több mint 20 féle teszt kapható a gyógyszertárakban, drogériákban, nagy bevásárló központokban. A teszt elvégzésével meg kell várni a menstruáció szokásos időpontját és még 1-2 napot. De vannak olyan tesztek is, amik csak a menzesz elmaradása után 4-7 nappal válnak pozitívvá, ezért mindig alaposan tanulmányozza át azt a tesztet, amit megvett. Figyelem! A méhen kívüli terhesség (életveszélyes állapot is lehet) is pozitív eredményt adhat, ezért is fontos, hogy pozitív eredmény esetén orvos is megvizsgálja .Előfordul, hogy a teszt pozitív és mégsem terhes.

 

A várandósság biztos jelei:

Ultrahang: 4-5. héttől a petezsák felismerhető, 6. héttől már a szívműködés is kimutatható Dopplerrel, 8. héttől már a mozgás is regisztrálható. Ahhoz, hogy biztos legyen a várandósságában, mindenképpen el kell mennie a nőgyógyászhoz.

Dul Zoltánné

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.