Így szerezz magadnak 90 napos visszavásárlási garanciát!

(Budaörs, 2014. október 25. – Budaörsi Infó)  A visszavásárlási garanciában az a legjobb, hogy nem függ semmitől. Szó szerint visszaküldhetsz bármit csak azért, mert “nem tetszik”. Komolyan. A haladó és korrekt webáruházak ezt biztosítják Neked törvényi kényszerítés nélkül is, sőt, rendre hosszabb ideig, mint amennyit a rendelet előír. Tehát, van egy ’99-es kormányrendelet, ami a távollévők között kötött szerződéseket szabályozza. Köztük a számunkra is érdekes elállási jogot.

Mi az elállási jog?

Ha a neten veszel valamit, akkor távollévők között kötött szerződés jön létre. Azért, mert Te a fotelben ülsz, tehát nem az üzletben vagy.

Mivel neten vásárolva nem tudod megtapogatni a terméket, így az elállási jogodnak köszönhetően 8 munkanapon belül indoklás nélkül visszaküldheted.

Mindig van elállási jogom?

Igen, (pár extrém kivétellel: romlandó dolgok, egyedi gyártás, stb.) mindig. Ráadásul erről még le sem tudsz mondani, ha esetleg valahol az ászf-ben átsiklanál rajta, akkor is van. Él és virul.

 

Honnan számítódik a 8 munkanap?

A csomagod átvételétől számítódik, azaz amikor a kezedbe került.

 

Hogy lesz a 8 munkanapból 90 nap?

Tudni kell, hogy ezzel kapcsolatban van egy Uniós irányelv, és ez alapján él a hatályos magyar rendelet. Mint annyi másban, itt is sikerült a magyar jogalkotóknak értelmetlenül túlszabályozniuk a dolgokat. Köszönjük.

A lényege, hogy a webáruháznak kötelező tájékoztatási feladatai vannak. Ilyen például

  • a bruttó végösszeg vagy az
  • áfa feltüntetése és
  • ilyen az elállási jogod is.

Nos, minden webáruház ászf-jében meg is találod az elállási jogodról az információkat, azonban a rendelet szerint ez nem volna elég. Ugyanis ezt írja:

“papíron vagy más, a fogyasztó számára hozzáférhető tartós adathordozón”

Az internetet nem tartós adathordozó, hiszen tartalma tőlem függetlenül meg tud változni (más szerkeszti/törli).

Kislexikon is hasonlóan gondolkodik:

…anyagi eszköz, közeg, mely alkalmas adatok megőrzésére, tárolására… …rögzített adatokat a gép működésétől függetlenül megőrzik…

Így ez nekem azt jelenti, hogy amikor megérkezik a kis csomagom, akkor a számla mellett papírra nyomtatva meg kellene küldeniük az elállási jogom tájékoztatóját. Igaz, CD-n és pendrive-on is küldhetik . De az interneten elérhető ászf nem elegendő.

 

Még sosem kaptál?

Nyugi, én sem, pedig mi rengeteg mindent rendelünk interneten. Azonban kinyomtatva még sosem kaptam meg a pár pontos kormányrendeletet.

Mi történik, ha nem kapom meg?

A magyar rendeletben sikerült ismét totál furán fogalmazni, azonban szerencsére az európai parlamentnek a mondatalkotás is jobban megy, így inkább azt idézem:

Abban az esetben, ha a szállító nem teljesítette az 5. cikkben előírt kötelezettségeket (pl. az írásos tájékoztatás -mókus), az elállásra nyitva álló időszak három hónap.

A vicc az egészben, hogy a tájékoztató megküldésének bizonyítási terhe is a webáruházé.

…A vállalkozást terheli annak bizonyítása, hogy a rendeletben meghatározott tájékoztatási kötelezettségének eleget tett…

Azaz, mégcsak nem is nekem kell bebizonyítanom, hogy nem kaptam, hanem neki hogy igenis kaptam!

TV 3 hónap gondolkodási idővel?

Ezek után nem is kérdés, hogy aki műszaki cikket vesz, az neten vásárolva rögtön 90 nap gondolkodási időt is kap mellé. Ennyi idő alatt pedig szépen át lehet gondolni a dolgokat.

 

Kibonthatom?

Persze, elállás esetén a webáruház köteles bontottan is visszavásárolni. Ezután pedig követelhet rajtad kártérítést, ha (!) nem rendeltetésszerű használatból eredő sérülés érte például a TV-t. Mivel a bekapcsolása és az X-faktor megnézése rendeltetésszerű használat, így köteles visszavásárolni.

Milyen költségek terhelnek engem?

Egyedül a visszaszállítás költsége.

Például mit tehetek meg?

Rendeltem könyvet netről. A felénél befejeztem, mert nem volt jó a sztori és az író stílusa is pocsék volt. Nem kaptam tájékoztatót és a könyv olvasása rendeltetésszerű használat. Tehát, majdnem kiolvastam –  de 3 hónapon belül -, mégis visszaküldöm.

Egy másik gyakori jogos példa, amikor ajándékba kapunk valamit, ami már megvan, vagy csak nem tetszik, nem jó a méret, stb. Sokszor nem 8 napon belül kapjuk meg az ajándékot, így jól jöhet ez a 90 nap.

Miért írom?

Mert nem értek egyet az ostoba jogi szabályozással. Kiskapunak tartom…

Ne feledjük el, hogy a jóhiszeműség és tisztesség elve ránk is vonatkozik. Így, nem is volna szép kihasználni ezt a kiskaput. Azonban természetesen ott van a másik oldal is, hogy azért, mert egy jogszabály nem jó, attól még kötelesek vagyunk betartani. A webáruház is. Nyomtassa ki és küldje ki nekem és máris csak 8 munkanap lesz a gondolkodási időm.

 

(forrás: sprolok.blog.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.